Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Aktualni projekt 

Dirljiva priča o mladom Francuzu koji je želio spasiti Hrvatsku

Dugoiščekivana premijera dokumentarnog filma SVE JE BIO DOBAR SAN (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića održana je u kinu Europa, Varšavska 3, u srijedu 17. veljače 2016. s početkom u 19 sati.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. 

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević - Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba.

-----------------

Most na kraju svijeta

dugometražni igrani film, trajanje 100 minuta
Hrvatska, Srbija, BiH i Francuska, 2014., color, DCP


redatelj: Branko Ištvančić
scenarist: Josip Mlakić
producentica: Irena Škorić
direktor fotografije: Branko Cahun
scenograf: Zvonko Sarić
kostimograf: Felicita Glavaš
montažer: Veljko Segarić
skladatelj: Dalibor Grubačević

glume: Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Anita Schmidt, Ivan Brkić, Darko Milas, Nikša Kušelj, Rada Mrkšić, Mile Ognjenović, Asim Ugljen, Draško Zidar, Siniša Ružić, Jasmin Telalović, Mijo Pavelko, Hrvoje Zalar, Jelena Jokić, Bora Nenić, Marinko Leš, Vinko Kraljević, Areta Ćurković, Vesna Tominac, Marina Poklepović, Gordana Džepina, Jana Škrgulja, Ivan Džaja, Semir Sammy Hasić, Grgur Grgić, Domagoj Rupnik, Daniel Pavlić, Josipa Marušić i Ljubomir Jurković Deda

Logline

Nakon rata, Hrvati iz Bosne, čija su sela uništena, useljavaju se u Hrvatskoj u kuće Srba. Starac, Hrvat, nestaje bez traga. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj. Istraga postaje sve osobnija.

Sinopsis kratki

Rat je završio. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. Javlja se bijes i neprijateljstvo. Netrpeljivost prema Srbima povratnicima osjeća se na svakom koraku. Dočekuju ih rafalima iz kalašnjikova. U toj jezivoj atmosferi, nestaje starac Jozo, bosanski Hrvat, i gubi mu se svaki trag. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj. Iako su svi uvjereni da je Jozu ubio neki Srbin povratnik, Filip predano započinje istragu ne želeći vjerovati pričama. Filip u istrazi otkriva vlastite demone prošlosti.

Izjava redatelja:

Nakon velikog broja pročitanih scenarija koji se bave raznolikim društvenim temama što marginalnim a što perifernim, došao mi je u ruke scenarij Josipa Mlakića Most na kraju svijeta, koji me odmah zaintrigirao kako neobičnom temom useljavanja u tuđe kuće za vrijeme rata, tako i inovativnom dramaturgijom koja izuzetno precizno fiksira situaciju zamrznutog vremena u kojem su se našli stanovnici jednog hrvatskog mjesta u blizini bosanske granice. Naime, oni su za vrijeme rata naselili srpske kuće prognanih Srba koji su otišli živjeti u Srbiju. U filmu iz kojeg se iščitava prikrivena moralna tjeskoba Hrvata koji žive u srpskim polurazrušenim kućama, posebno me intrigirao način na koji je trebalo uklopiti poetske momente vezane za simbole mostova. U našoj priči mostovi služe da bi i vizualno prikazali nedostatak komunikacije i razrušenih međuljudskih odnosa. Ovaj film koji na novi i dramaturški inovativan način progovara o nama manje znanom problemu življenja u kućama dojučerašnjih neprijatelja govori o tome kako smo promijenili karaktere i autentičan je na svim razinama. Uz sve to, kod glavnih likova filma neprimjetno će se osjetiti moralna tjeskoba i gubitak nade u bilo kakvo rješenje. Oni se ne mogu vratiti u Bosnu, a ne mogu niti živjeti u srpskim kućama. Za njih je vrijeme stalo i u tom zamrznutom vremenu očajnički pokušavaju osmisliti svoju egzistenciju.

Branko Ištvančić


Film je odobren za sufinanciranje na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, na natječaju za manjinske koprodukcije Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije za kinematografiju BiH

------------------------------------NO MAN'S LAND / Ponoćno sivo

Hrvatska, 2015., kratki igrani, 15 min.
original format 4K, format za projekciju DCP

redatelj: Branko Ištvančić
scenarist: Josip Mlakić
producentica: Irena Škorić
direktor fotografije: Branko Cahun
montažer: Silvije Magdić
scenograf: Zvonko Sarić
kostimografkinja: Felicita Glavaš
glazba: Dalibor Grubačević

glume: Aleksandar Bogdanović, Nikša Kušelj, Đorđe Kukuljica, Jasmin Telalović i Slaven Knezović

Pratimo pripadnike HVO-a koji, za vrijeme rata u BiH, odlaze do porušene kavane, koja se nalazi između crte razgraničenja s Armijom BiH, u potragu za pićem. Tamo uspiju zarobiti i prepoznati dojučerašnje susjede. Ovaj film usredotočen je na dočaravanje mučne atmosfere primirja dviju zaraćenih strana, kao svojevrsni protest protiv rata.Projekt je uvršten u koprodukcijski forum kratkometražnog filma EURO CONNECTION 2013 na temelju trogodišnje suradnje Media deska Hrvatske s najvećim i najprestižnijim međunarodnim festivalom kratkoga filma u Clermont-Ferrandu u FrancuskojIzjava redatelja: Ovaj film usredotočen je prvenstveno na dočaravanje mučne atmosfere primirja dvaju zaraćenih strana, kao i zanimljivu lepezu ljudskih karaktera pojedinih likova. Posebno mi je važno naglasiti tragične sudbine malih ljudi u vrtlogu ratnih događanja. Oni su nemoćni bilo što poduzeti pa se prepuštaju besmislenom ratu, radeći gotovo apsurdne stvari. Upravo taj apsurd mi je posebno važno istaknuti, kao i njegove uzroke i posljedice. Rat ima smisla ako se puca pa naši likovi po svaku cijenu pokušavaju isprovocirati bilo kakvo puškaranje. Kroz prikriveni užas rata, želim istaknuti i gubitak ljudskog dostojanstva. Svi likovi su na neki način poniženi i nemoćni bilo što uraditi, jer se ne mogu othrvati ratnim prilikama u koje su uvučeni. Uprava ta poniženost i nemoć, rezultira apsurdnim otporom protiv rata. Njihovo ispijanje alkohola nije ništa drugo doli svojevrsnog protesta protiv rata. Oni ne žele biti dio rata, ne žele biti ratnici, nego zasebne individue, koje igraju mimo ratnih pravila. Kulminacija ovakvog stava, dolazi do izražaja u trenutku kada svatko od vojnika zapuca u smjeru vlastitih postrojbi. Slijedi međusobno puškaranje dviju zaraćenih strana, dok naši glavni likovi uživaju u činjenici da se nalaze izvan ratnog mehanizma u kojem su se našli. U tom smislu, želim naglasiti njihov svojevrsni bijeg od rata i prikrivenu želju da ne budu tamo gdje jesu, već u nekom boljem i ljepšem civilnom životu. Upravo ovdje leže potencijali naglašavanja humanog i ljudskog. Svojevrsnog protesta protiv rata.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

 
 

 

Počelo snimanje novog filma Branka Ištvančića "Most na kraju svijeta"

Novi dugometražni igrani film redatelja Branka Ištvančića, triler "Most na kraju svijeta" počeo se snimati ovih dana u okolici Slunja, a snimanje će trajati 6 tjedana. Film nastaje po scenariju književnika Josipa Mlakića, u produkciji Artizana filma iz Zagreba. Okosnicu ovog trilera čini potraga policajca Filipa (Aleksandar Bogdanović)  za nestalim starcem u selu gdje žive bosanski Hrvati naseljeni u kućama hrvatskih Srba.

Radnja se događa kasnih devedesetih, a snimat će se na lokacijama oko Slunja, u Sisku, Veljunu, Pisarovini, Lasinjskom Sjeničaku, Hrvatskoj Kostajnici i Zagrebu. U trileru ''Most na kraju svijeta'' Branko Ištvančić  okuplja tridesetak ponajboljih hrvatskih, srpskih i bosanskih  glumaca koje predvode  Aleksandar BogdanovićBora StjepanovićVlatko DulićNela KocsisSlobodan ĆustićMiralem ZubčevićĐorđe KukuljicaJelena PerčinSanja RadišićAnita SchmidtNikša KušeljDraško ZidarSlaven Knezović i dr.

Branko Ištvančić jedan je od najuspješnijih hrvatskih redatelja, autor je prvog hrvatskog dječjeg filma ''Duh u močvari'' koji je ostvario iznimnu kino gledanost, a svojim dokumentarcima osvaja domaće i svjetske filmske festivale.

Direktor fotografije je Branko Cahun, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, te producenticaIrena Škorić. havc vecernji list glas slavonije moj zagreb tportal

Hrvatski filmovi i filmaši na 35. Clermont-Ferrandu

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu jedan je od najvećih i najprestižnijih festivala kratkometražnog filma na koji se svake godine prijavi do 7000 radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova podijeljenih u tri natjecateljska programa. U sklopu Short Film Marketa održava se i koprodukcijski forum kratkometražnog filma Euro Connection 2013. na kojem će ove godine sudjelovati redateljica, producentica i scenaristica Irena Škorić (Artizana film). Škorić sudjeluje s projektom Ponoćno sivo, 15-minutnim filmom u režiji Branka Ištvančića čija se radnja događa za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Radi se o jedinom hrvatskom projektu koji je odabran za PITCHING u okviru ovogodišnjeg koprodukcijskog foruma, a ovaj uspjeh ostvaren je na temelju trogodišnje suradnje MEDIA deska Hrvatske s Međunarodnim festivalom kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Više informacija o projektu potražite na ovoj poveznici. HAVC

Novi film Branka Ištvančića uvršten na razvojni fond u Montpellieru

Projekt dugometražnog igranog filma "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića, koji je odobren za sufinanciranje na natječaju HAVC-a uvršten je u selekciju razvojnog fonda u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj. Od ukupno 70 prijavljenih projekata naš projekt je uvršten u selekciju od 20 odabranih iz različitih zemalja Mediterana i uspješno predstavljen 27. i 28. listopada 2011. pred žirijem koji je sastavljen od uglednih filmskih profesionalaca i koji je odlučivao o pobjedničkim projektima kojima će se dodijeliti više financijskih i sponzorskih nagrada. Osnovan 1991. godine ovaj razvojni fond u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Monpellieru svake godine dodjeljuje financijske pomoći projektima igranog filma koji su u razvojnoj fazi uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC), francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Međunarodne organizacije Frankofonija, Regije Languedoc-Roussillon, Udruženja Beaumarchais, Kodak i usluga filmskog laboratorija Eclair.


"Ponoćno sivo" na pitching forumu u Bugarskoj

Projekt kratkog igranog filma 'Ponoćno sivo' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju od 10 odabranih projekata za predstavljanje na pitching forumu u okviru programa pod nazivom Filmer Forge Pitching 2012, koji se održava u sklopu ovogodišnjeg festivala In the Palace u Bugarskoj. Odabrani projekti i njihovi predstavnici imat će priliku promovirati svoje projekte pred komisijom i pokušati pronaći potencijalne strane koproducente ili partnere u budućoj produkciji i realizaciji filma. Ovaj pitching forum namijenjen je autorima kratkog igranog filma, a održat će se u bugarskom gradu Varna na obali Crnog mora, 5. i 6. srpnja 2012. 'Ponoćno sivo' je projekt kratkog igranog filma scenarista Josipa Mlakića i redatelja Branka Ištvančića kojemu su odobrena sredstva na nedavno završenom natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a realizacija i snimanje se očekuje tijekom iduće godine u produkciji Artizana filma. culturenet

'Ponoćno sivo' B. Ištvančića na prestižnom Clermont-Ferrandu

Na temelju trogodišnje suradnje Media deska Hrvatske s najvećim i najprestižnijim međunarodnim festivalom kratkoga filma u Clermont-Ferrandu, unutar kojeg će se odvijati europski koprodukcijski forum posvećen kratkomu filmu Euro Connection 2013, jedini hrvatski projekt odabran za pitching je 'Ponoćno sivo' redatelja Branka Ištvančića i producentice Irene Škorić, priopćeno je iz Artizana filma. 

Ovo je 35. izdanje festivala koji će se održati od 1. do 9. veljače 2013.

'Ponoćno sivo' je projekt kratkog igranog filma redatelja Branka Ištvančića kojemu su odobrena sredstva na ovogodišnjem natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a realizacija i snimanje se očekuje tijekom iduće godine u produkciji Artizana filma.

Radnja kratkog igranog filma "Ponoćno sivo" događa se za vrijeme rata u BiH. Pratimo pripadnike HVO-a koji odlaze do porušene kavane, koja se nalazi između crta s Armijom BiH, u potragu za pićem. Započinju sukob sa svojim suborcima koji su ostali na crti. culturenet havc