Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Film "Sve je bio dobar san" apsolutni pobjednik na Trsatu
Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala Trsat je dokumentarni film Sve je bio dobar san koji je uz nagradu za najbolji film osvojio i onu za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te najboljeg skladatelja (Dalibor Grubačević). 

'Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što navodi na razmišljanje o ovoj priči i njenim sudionicima. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat', stoji u obrazloženju odluke žirija. 

Ostale strukovne nagrade žirija kojim je predsjedao redatelj i umjetnički fotograf Petar Trinajstić osvojili su Anton Štor za snimateljski rad u filmu Na dobro vam Salvestrovo, Anita Jovanov za montažu filma Graditelj Rima i Hrvoje Župarić za scenarij kratkoga igranoga filma Moja Ljiljo. Posebna nagrada dodjeljena je Ediju Benčiću za film Fra Berard.

'Iako su se Ištvančićev film i kratki igrani film Moja Ljiljo mladog autora Hrvoja Župarića predstavili kao ostvarenja koja pomiču granice u pristupu vjerskim, katoličkim temama i u njima treba gledati svjetliju budućnost ovoga filmskog žanra, opći je ipak dojam da se nakon sedam godina postojanja ovoga festivala autori nisu mnogo pomakli u promišljanju pristupa vjerskim temama na filmu. Još uvijek su to suhoparne i nemaštovite priče koje više naliče nekom televizijskom informativnom programu. Istovremeno su svi filmovi tehnički na zavidnoj razini što potvrđuje činjenicu o sve dostupnijoj kvalitetnoj tehnici', ističe se u priopćenju organizatora. 

Sedmi po redu Festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. održavao se u Rijeci od 28. do 30. srpnja, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicamaHAVC

 Veliki interes za film "Sve je bio dobar san"

Dirljiva priča o mladom Francuzu koji je želio spasiti Hrvatsku

Dugoiščekivana premijera dokumentarnog filma SVE JE BIO DOBAR SAN (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića održana je u kinu Europa, Varšavska 3, u srijedu 17. veljače 2016. s početkom u 19 sati.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. 

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević - Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba.

 "Most na kraju svijeta" u Turskoj

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' uvršten je u službenu selekciju natjecateljskog programa (International Competition) prvog izdanja Edirne film festivala (International Edirne Film Festival) koji će se održati od 20. do 26. 11. 2015. u turskom gradu Edirne. Na festival se prijavilo 460 filmova iz različitih zemalja, poput SAD-a, Meksika, Izraela, Rusije i zemalja Balkana - Rumunjske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke i drugih, od toga 220 kratkometražnih, podijeljenih u dvije kategorije, te 130 dugometražnih od kojih je žiri odabrao po 10 iz svake kategorije. Dakle, za tri glavne nagrade natjecat će se 30 filmova. Nagrada za najbolji film na ovom festivalu iznosi 10.000 eura. Naš film će biti prikazan u konkurenciji od deset izabranih igranih filmova na programu u nedjelju 22.11. i u srijedu 25.11.2015. Ovo je ujedno i prvo prikazivanje ovog filma u Turskoj. culturenet

OSVOJIO RUSIJU: Film "Most na kraju svijeta" dobio još jednu nagradu

Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića dobio je Posebnu nagradu žirija 8. Međunarodnog filmskog festivala pod nazivom "East & West" koji je održan u ruskom gradu Orenburgu. NET

 "Most na kraju svijeta" nagrađen u Italiji

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića osvojio je Nagradu za najbolji snimateljski rad (Best Photography) na 13. Ischia film festivalu u Italiji. Kako stoji u obrazloženju, Nagrada Epomeo za najbolju kameru pripala je direktoru fotografije Branku Cahunu za lijepe slike Hrvatske koje još uvijek u sebi nose posljedice rata. HRT HAVC

"Most na kraju svijeta" u selekciji festivala BaNeFF

"Most na kraju svijeta" uvršten je u selekciju Festivala novog balkanskog filma BaNeFF koji će se održati od 12. do 16. veljače 2015. u Stockholmu, u Švedskoj. Ovaj festival posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana, a nakon glavnog događanja u Stockholmu, tijekom proljeća nastavlja putovati i prikazivati odabrane filmove u drugim gradovima Švedske i Norveške kao što su: Malmo, Goteborg, Vasteras, Umea, Norrkoping, Oslo i Bergen. "Most na kraju svijeta" odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciju od 12 dugometražnih igranih filmova iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a natjecat će se u jednoj od sljedećih kategorija za najbolji film, nagradu najboljeg ženskog postignuća, nagradu publike i specijalnu nagradu žirija.

Ovaj festival održava se po četvrti put u suradnji sa Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati sa uglednim filmskim gostima. U sklopu festivala, u suradnji s Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom organiziran je "BaNeFF Film Meeting" s ciljem suradnje između švedskih i domaćih autora.


"Most na kraju svijeta" u službenom programu Filmskog festivala A kategorije u Montrealu

"Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program jednog od najutjecajnijih filmskih festivala A kategorije na svijetu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, koji će se u svom novom izdanju održati od 21. 08. do 1. 9. 2014. "Most na kraju svijeta" će biti prikazan u sklopu selekcije Fokus na svjetski film (Focus on World Cinema), koja je usredotočena na djela nastala u svjetskoj kinematografiji (Amerike, Europe, Azije, Afrike, Oceanije). mojfilm HAVC

"Most na kraju svijeta" premijerno na Sarajevo film festivalu!

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u produkciji Artizana filma i hrvatskoj koprodukciji sa Srbijom, BiH i Francuskom uvršten je i bit će prikazan u okviru programa sekcije BH filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Ova bosansko-hercegovačka nacionalna premijera filma bit će prikazana u subotu 23. kolovoza 2014. u 16,45 u Multiplex Cinema City kino dvorani 5.

"Most na kraju svijeta" u programu 61. Pulskog filmskog festivala

Most na kraju svijeta uvršten je u program ovogodišnjeg 61. izdanja Pulskog filmskog festivala koje se održava od 19. do 26. srpnja u Puli. Naš film bit će prikazan u konkurenciji od 12 dugometražnih filmova a premijerno prikazivanje filma je na programu u srijedu 23. srpnja u 21,30 sati u pulskoj Areni.

Film je nastao po scenariju književnika Josipa Mlakića u produkciji Artizana filma iz Zagreba i koprodukciji sa Hrvatskom radiotelevizijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Francuskom. Radnja se događa kasnih devedesetih, a okosnicu filma čini potraga policajca Filipa (Aleksandar Bogdanović) za nestalim starcem u selu gdje žive bosanski Hrvati naseljeni u kućama hrvatskih Srba.

Glumački postav čini tridesetak hrvatskih, srpskih i bosanskih glumaca koje predvode Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Anita Schmidt, Ivan Brkić, Darko Milas, Nikša Kušelj, Rada Mrkšić, Mile Ognjenović, Asim Ugljen, Draško Zidar, Siniša Ružić, Jasmin Telalović, Mijo Pavelko, Hrvoje Zalar, Jelena Jokić, Bora Nenić, Marinko Leš, Vinko Kraljević, Areta Ćurković, Vesna Tominac, Goga Džepina, Jana Škrgulja, Ivan Džaja, Semir Sammy Hasić i drugi.

Branko Ištvančić autor je dječjeg filma Duh u močvari koji je ostvario iznimnu kinogledanost (bio je jedan od najgledanijih domaćih igranih filmova i pravi kino hit), a svojim brojnim dokumentarcima osvaja domaće i svjetske filmske festivale i nagrade.

Direktor fotografije je Branko Cahun, skladatelj filma je Dalibor Grubačević, montažer Veljko Segarić, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, a producentica Irena Škorić.. HAVC

---------------------------------------

Recikliranje na festivalu u Italiji

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju osmog izdanja Međunarodnog filmskog festivala Popoli e Religioni (festival naroda i religija). U organizaciji ISTESS-a i Umbria Vision Networka, u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj, biskupije Terni-Narni-Amelia, Ministarstva kulturne baštine i očuvanja okoliša, FUIS-a (Federacija talijanskih književnika), regije Umbria i općine Terni objavljeno je natjecanje kratkih filmova, a glavna tema ovog natjecanja je 'obitelj'. Odabrani filmovi iz Francuske, Španjolske, Kanade, Nizozemske, Velike Britanije, Švicarske i Hrvatske u međunarodnoj selekciji, među kojima je i naš film 'Recikliranje', bit će prikazani u četiri talijanska grada Spoleto, Narni, Amelia i Terni od 19. do 23. studenog ove godine. culturenet

Recikliranje na festivalu ljudskih prava u Jordanu

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića, iz omnibusa 'Zagrebačke priče', uvršten je u selekciju i bit će prikazan u glavnom programu trećeg izdanja Karama 2012 filmskog festivala ljudskih prava, koji će se održati od 10. do 15. prosinca 2012. u jordanskom gradu Ammanu. Festival Karama ima za cilj povećati svijest o ključnim pitanjima ljudskih prava i nasilju diljem svijeta kroz filmske projekcije, te putem javnih rasprava i razgovora, i obrazovni program koji se proteže do škola, sveučilišta i društvenih domova u Jordanu. culturenet večernji list

Ištvančićevo Recikliranje na festivalu u Turskoj

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju 19. Golden Boll Film Festivala koji će se održati od 17. do 23. rujna u turskom gradu Adana. Film je uvršten u selekciju natjecateljskog programa kratkih filmova pod nazivom Mediterranean Short Film Competition. Ovo natjecanje ima za cilj okupiti filmaše kratkih filmova iz mediteranske regije, a ove godine je zaprimljeno ukupno 467 prijava u kategoriji igranog, eksperimentalnog, dokumentarnog i animiranog filma iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Grčke, Sirije, Libanona, Izraela, Jordana , Palestine, Egipta, Libije, Tunisa, Alžira, Maroka i Turske. Od tih prijava u uži izbor za konkurenciju izabrana su 64 filma od kojih 36 u kategoriji igranog, 13 u kategoriji eksperimentalnog, 6 u kategoriji dokumentarnog i 9 u kategoriji animiranog filma. Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu: Anaelle Bourguignon s Međunarodnog filmskog festivala iz Marseillea, David Maria Putorti, talijanski redatelj i producent, Priit Tender, redatelj animiranih filmova iz Estonije, Paola Starakis iz grčkog Filmskog centra Short Film Division i Devin Özgür Çinar, turski glumac. Najboljim filmovima koji će biti odabrani od strane žirija bit će dodijeljene novčane nagrade. culturenet

Recikliranje u Italiji i Rusiji

Kratki igrani film 'Recikliranje' iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju Sardinia Film Festivala koji će se održati u Italiji od 25. do 30. 06. 2012. i u selekciju glavnog natjecateljskog programa 11. Međunarodnog Kansk Video Film Festivala koji će se održati od 17. do 25. 08. 2012. u Rusiji. culturenet vecernji list


Premijera filma 'Od zrna do slike' na ZagrebDoxu

Premijera filma Od zrna do slike, dugometražnog dokumentarca o vojvođanskim slamarkama, održana je u sklopu osmog izdanja festivala ZagrebDox gdje je film uvršten u službeni program u Regionalnu konkurenciju festivala. Festivalsku premijeru uveličali su svojim prisustvom ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, delegacija najviših predstavnika hrvatske manjine u Srbiji i mnogobrojni drugi hrvatski kulturni i politički dužnosnici.Od zrna do slike
istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarali slike, skulpture i predmete iz primijenjene umjetnosti. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film potiče na obnavljanje ove vještine koja postupno nestaje.

Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, nedavno preminuli hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac Slamarke divojke po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova. HAVCAlbum u selekciji Alpe Adria film festivala u Trstu

Dokumentarni film "Album" koji je nastao u produkciji Factum 2011. godine pozvan je i uvršten u službenu selekciju za nagrade u kategoriji programa dokumentarnog filma međunarodnog filmskog festivala u Trstu koji je kao glavni projekt asocijacije Alpe Adria Cinema usmjeren ponajprije na filmska ostvarenja iz srednje i istočne Europe. Ištvančićev film je na programu 24. siječnja 2012. i bit će prikazan u konkurenciji za nagradu Alpe Adria Cinema Award koja će se dodijeliti za najbolji dokumentarni film u novom izdanju filmskog festivala u Trstu. Nakon premijernog prikazivanja na ovogodišnjem festivalu Zagrebdox kada je najavljen kao "prvi hrvatski drugačiji dokumentarac o ratu", ovo će biti prvo međunarodno i premijerno prikazivanje našeg filma u Italiji.


ALBUM na 6. reviji dokumentarnog filma Fibula u Sisku

Još jedna, 6. u nizu Revija dokumentarnih filmova Fibula, Sisku će donijeti pravu poslasticu za ljubitelje dokumentarnih filmova. Revija koja je prošle godine donijela i neke novitete, kao što je titula kuma festivala, počet će 9. prosinca 2011. u 18 sati. Tijekom tri dana, u Kazalištu 21 će biti prikazano 13 filmova, a samo prvog dana tri filma će doživjeti svoju premijeru. Radi se o filmovima "Album", Branka Ištvančića, koji je snimljen u Petrinji, a u medijima se najavljuje kao prvi drugačiji hrvatski dokumentarac o ratu, filmu "Spectros"  Igora Neuhauslera, koji povezuje dokumentarno-eksperimentalni karakter filma, te "Republika mašte", Daniela Pavlića, koji prati nastajanje jedne plesne predstave u Sisku.


Recikliranje u Rumunjskoj

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića, koji je nastao u produkciji Propeler filma kao dio omnibusa 'Zagrebačke priče', uvršten je u selekciju i glavni natjecateljski program 19. međunarodnog festivala kratkog filma ALTER-NATIVE, koji će se održati od 2. do 6. studenog ove godine u Rumunjskoj. culturenet

Recikliranje putuje na festival u Maroko

Kratki igrani film "Recikliranje" uvršten je u selekciju poznatog mediteranskog festivala kratkog filma Tangier, koji će se održati od 3. do 8. listopada u Maroku. Tako se taj film našao u još jednom natjecateljskom programu i izboru filmova iz različitih zemalja svijeta koji će se natjecati za jednu od vrijednih nagrada festivala: za najbolji film festivala, najbolju režiju i najbolji scenarij te posebnu nagradu žirija. Nakon prošlotjednog sudjelovanja na festivalu Kratkofil Plus u Banjoj Luci i predstojećeg prikazivanja filma na festivalu u Opuzenu u nedjelju 21. kolovoza u okviru programa Europske kratke kritike, ovo je još jedan od niza međunarodnih filmskih festivala na koje je ovaj film pozvan u službeni program.  Večernji list

Hrvatski filmovi na Kratkofilu Plus

Peti Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus u Banja Luci započinje sutra, 9. kolovoza i traje do 13. kolovoza, a u Natjecateljskom programu ugostit će dva hrvatska filma, dokumentarni Dnevnik jednog skinsa Silvia Mirošničenka i kratkometražni igrani Recikliranje Branka Ištvančića, dok će izvan konkurencije biti prikazani dugometražni igrani film Šuma summarum Ivana-Gorana Viteza te dokumentarni Mila traži Senidu Roberta Tomića Zubera. HAVC

Recikliranje na banjalučkom festivalu kratkog filma

Kratki igrani film Recikliranje uvršten je u selekciju 5. Međunarodnog filmskog festivala KRATKOFILPlus 2011. (Banja Luka, 9. - 13. kolovoza). Film 'Recikliranje' bit će prikazan u glavnom natjecateljskom programu i natjecat će se za jednu od nagrada festivala u kategoriji igranog filma. culturenet

Recikliranje u selekciji MEDIAWAVE 2011

Od pristiglih 1276 filmova iz 81 zemlje svijeta naš film je uvršten u službeni program od 17 kratkih igranih filmova i jedini je hrvatski film uvršten u konkurenciju ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 2. do 12. lipnja 2011. u mađarskom gradu Szombathely. Rezultate selekcije i inserte iz selektiranih filmova možete pogledati ovdje.

Recikliranje u Montpellieru

Kratki igrani film Recikliranje uvršten je u program 32. Međunarodnog festivala mediteranskog filma Cinemed poznatog francuskog filmskog festivala koji će se održati od 22. do 30. listopada 2010. u Montpellieru.

Zagrebačke priče na Cinema City festivalu u Novom Sadu u okviru kojeg će biti prikazan i film Recikliranje

Omnibus film "Zagrebačke priče" potpisuje 11 hrvatskih autora. Od devet kratkih filmova unutar ovog omnibusa, ipak se izdvajaju "Inkasator" Igora Mirkovića, "Recikliranje" Branka Ištvančića i "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića. "Zagrebačke priče" je izvrstan primer dobro izbalansiranog kolektivnog autorskog rada u jednom filmu...

Programom filmova iz najnovije hrvatske produkcije Cinema City Festival želi da, u ovogodišnjem izdanju, skrene pažnju na jednu od najdinamičnijih kinematografija na prostoru jugoistočnog Balkana. Sudeći po broju realizovanih filmskih dela u prošlogodišnjoj produkcijskoj godini, stiče se utisak da hrvatska kinematografija i nije mnogo osetila takozvanu svetsku ekonomsku krizu. Uvid u novi hrvatski film, domaćoj i inostranoj publici u Novom Sadu, posvedočiće da je hrvatska kinematografija sasvim budna i sveža, da njome dominira izvrsno glumište, odlični direktori fotografija i dobra scenaristička baza, te hrvatski reditelji imaju na koga čvrsto da se oslone.

Ovaj program se realizuje u saradnji i uz podršku Hrvatskog Audiovizualnog Centra (HAVC) i na ovaj način iskazana je obostrana želja da se oplemeni već uspešno započeta saradnja između hrvatske i srpske kinematografije, koje poslednjih godina blisko, i sa vidnim rezultatima, sarađuju na planu koprodukcija.

Dubravka Lakić, selektor internacionalnog programa CCIFF


Hrvatski film ne odgaja svoju publiku

U nedavno predstavljenom Nacionalnom programu razvoja audiovizualne industrije, koji je izradio Hrvatski audiovizualni centar, dugometražni film za djecu dobio je važno mjesto, ono koje mu nužno pripada.(...) Napokon, i razlog nedovoljne gledanosti hrvatskoga filma može svoje korijene tražiti upravo u tome što nije bio sklon djeci, što će reći da nije odgajao svoju publiku, koja se potom teško mogla povezati i s, nazovimo ih tako, ostvarenjima za zrele gledatelje. "Hoće li film 'Duh u močvari' Branka Ištvančića biti prekretnica i potaknuti filmaše da se vrate na kolosijek kojim je davno prošao 'Vlak u snijegu', vrijeme će vrlo brzo pokazati", napisali smo prije pet godina, pa iako to razdoblje nije kratko, čini se da se pitanje pokazalo opravdanim i naišlo na pozitivan odgovor. Iako mu hrvatska kritika nije bila sklona, jer riječ je ipak >samo< o filmu za djecu, "Duh u močvari" postao je jednim od najgledanijih hrvatskih dugometražnih filmova posljednjih godina. Pokazalo se i da je pogled onih koji su gledali s visoka bio pogrešan.(...) Filmovi kao što su "Vlak u snijegu", "Vuk samotnjak", "Družba Pere Kvržice" neki su od najomiljenijih hrvatskih filmova uopće, da i ne govorimo o ulozi koju su odigrali za promicanje vrijednosti domaće kinematografije. I u vrijeme kad su snimljeni djeca su ih prihvaćala bez zadrške, a isto je i danas. Oni su postali bezvremenska ostvarenja, a to će se koliko god netko sumnjao dogoditi i s "Duhom u močvari". Treba samo znati slušati i pitati za mišljenje na pravom mjestu. 
Božidar Trkulja, Vjesnik, 26.02.2011.

Koliko tko gleda svoje filmove

Na listi najgledanijih igranih filmova u Hrvatskoj Duh u močvari je (još uvijek) na drugom mjestu po gledanosti objavljeno je u Jutarnjem listu od 27.11.2010. pod naslovom Koliko tko gleda svoje filmove... Gledanost domaćeg filma

Duh u močvari - jedan od tri najgledanija domaća filma u posljednjih desetak godina!

U ovom desetljeću najuspješnije kino sezone u Hrvatskoj bile su 2004., sa 2,98 milijuna prodanih karata, te 2006. sa 2,67 milijuna. Godina 2006. zanimljiva je jer je to bila godina u kojoj su na gledanost utjecali i tri domaća filma: "Što je muškarac bez brkova", "Duh u močvari" i "Karaula"...
Jurica Pavičić, Kino gledatelje privući će bolji filmovi, a ne dvorane, Jutarnji list, 29.12.2008.


"Zanimljiva filmska priča, na sreću, nema vijek trajanja!" pogledajte Vijesti iz kulture prilog HRT-a o Bunarmanu

"Bunarmanu" nagrada u Italiji

Na prvome Delta Film Festivalu 2009. u Italiji filmu iz produkcije Dokumentarnog programa HRT-a Bunarmanu redatelja Branka Ištvančića i scenarista Davora Šišmanovića dodijeljena je specijalna nagrada ocjenjivačkog suda. Od trinaest odabranih radova, prva nagrada pripala je filmu Na rijeci redateljice Rosselle Schillaci, a druga filmu Jedan metar ispod ribe redatelja Michela Mellara i Alessandra Rossija. Svečana dodjela nagrada bit će 23. svibnja u dvorani Teatro di Adria Ferrini u Bologni. Cilj Delta Film Festivala je poticanje mlađih naraštaje na proizvodnju audiovizualnih djela te dokumentarnih i igranih filmova u delti Poa te općenito na sjevernom Jadranu. Film Bunarman sudjelovao je na više od 30 međunarodnih festivala. Dobitnik je nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film, nagrade za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma 2003. te nagrade za najbolji dokumentarni film i najbolju režiju na festivalima u inozemstvu. culturenet.hr


Trsatski Oscar "Dragoj Gospi Ilačkoj"

RIJEKA Film "Draga Gospa Ilačka" redatelja Branka Ištvančića osvojio je trsatski Oscar za najbolji film prvog Festivala hrvatskih vjerskih filmova, održanog u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu. Dodjelom nagrada završena je ova trodnevna vjersko-kulturna manifestacija. "Film Draga Gospa Ilačka glavnom je nagradom povezao dva Marijanska svetišta, Trsat i Ilaču. Nagradu je zaslužio zbog teme, kvalitete i poruke praštanja i nade koju odašilje" rekao je u obrazloženju predsjednik žirija Miroslav Mikuljan proglašavajući dobitnike nagrada posljednjeg dana festivala. Branku Ištvančiću pripala je glavna nagrada trsatskog filmskog festivala - statua Ivana Pavla II., replika originala postavljenog ispred crkve Majke Božje Trsatske. Istom filmu dodijeljena je i nagrada za najbolju glazbu skladatelju Peri Ištvančiću.FAIR PLAY mobile phone video from Branko Istvancic on Vimeo.

Fair play je jednominutni slučajno snimljen film mobitelom u jednom danu i u jednom kadru u Sarajevu. Jedan grad, jedna lopta, jedna plastična boca i nešto smeća u neprestanoj igri i neredu u krugu iz kojeg nema pomaka iako se čini kako su šanse izjednačene...

Film je nagrađen 1. nagradom za najbolji film na Filmmob festivalu filmova snimljenih mobitelom u Poreču 2008. godine!

One Minute Film & Video Festival Aarau 2009

Uz prvi porečki Filmmob: Boj ne bije svijetlo oružje
Elvis Lenić, Glas Istre, 14.6.2008.


Download film Fair Play wmv 2,3 MB


 

 "Most na kraju svijeta" osvojio Zlatni Remi u Houstonu

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta u režiji Branka Ištvančića i produkciji Irene Škorić osvojio je Zlatni Remy. Film je nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, a govori o nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom postaje sve osobnija. Worldfest HAVC

"Most na kraju svijeta" u konkurenciji za Nagradu Prix Europa

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića uvršten je u finalni krug nominacija za najvažniju europsku televizijsku nagradu - Prix Europa (u kategoriji najboljeg televizijskog igranog filma). Prix Europa - European Broadcasting Festival nagrađuje najbolje europske televizijske, radijske i online produkcije kako bi ih promovirao u Europi i podržao njihovu distribuciju diljem kontinenta. Most na kraju svijeta ušao je u uži krug za nagradu Prix Europa od ukupno 664 pristigle prijave, a za nagradu se natječe s još 24 filma. Nagrade će biti dodijeljene u Berlinu 24.10.2015. HAVC

Dokumentarac 'Od zrna do slike' u finalu Velike nagrade URTI

Predselekcijski žiri 34. izdanja dodjele međunarodnog priznanja Velike nagrade URTI za autorski dokumentarac izabrao je deset finalista koji će biti prikazani u službenoj selekciji Monte-Carlo televizijskog festivala. Među odabranim filmovima koji će biti prikazani u programu pred finalnim žirijem od 12. do 13. lipnja je i dokumentarni film Od zrna do slike. Dodjela Velike nagrade (URTI Grand Prix) održat će se 18. lipnja 2015. u dvorani Grimaldi Foruma u Monaku u okviru ceremonije dodjele nagrade Zlatne Nimfe na 55. izdanju Monte-Carlo televizijskog festivala. Film je dosad sudjelovao na niz svjetskih filmskih festivala te osvojio brojne nagrade.

Film "Od zrna do slike" nagrađen u Montrealu

Dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike koji je sudjelovao u glavnom programu 32. Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) od 20. do 30. 03. 2014. u Montrealu, nagrađen je prestižnom nagradom Liliane Stewart Award.

Ta ugledna nagrada utemeljena je 2011. godine sa svrhom prepoznavanja najboljih dokumentarnih filmova u svijetu dizajna i umjetnosti. Međunarodni festival filmova o umjetnosti (FIFA) je neprofitna organizacija posvećena promicanju i predstavljanju najboljih svjetskih produkcija filmova o umjetnosti. Jedanaest dana, koliko traje natjecateljski program festivala, je ujedno i najvažniji godišnji događaj takve vrste u cijelom svijetu te žarište za susretanje umjetnika i stručnjaka iz likovnih i filmskih svjetskih zajednica.  Na ovogodišnjem festivalu, po prvi puta je u programu sudjelovao jedan film iz Hrvatske, uvršten od 266 pristiglih filmova iz 38 zemalja svijeta u konkurenciju glavnog programa od 38 filmova koji su se natjecali za jednu od 12 nagrada. Više o nagrađenim filmovima pogledajte ovdje. HRT

'Od zrna do slike' u glavnom programu na festivalu FIFA u Montrealu

Dugometražni dokumentarni film 'Od zrna do slike' redatelja Branka Ištvančića, nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije 2012. godine, uvršten je u glavni natjecateljski program 32. međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) koji će se održati od 20. do 30. ožujka ove godine u Montrealu. 

Sudjelovanjem ukupno 266 filmova iz 32 zemlje svijeta od kojih je ovaj film uvršten u konkurenciju glavnog programa od 38 filmova, po prvi put će se ove godine na programu festivala naći filmovi iz Hrvatske, Srbije, Bolivije i Libanona. Popratna događanja čine ne samo filmovi, nego i okrugli stolovi, predstave i izložbe kao posebni događaji. Za filmaše je posebno značajno što će se ovo godine održati 4. izdanje Međunarodnog market festivala filmova o umjetnosti kao veliko mjesto susreta filmskih profesionalaca i filmskih kupaca u čijoj ponudi se nalazi i film Branka Ištvančića.

Međunarodni festival filmova o umjetnosti (FIFA) je festival posvećen promicanju i predstavljanju najboljih produkcija filmova o umjetnosti i medijske umjetnosti iz cijelog svijeta. Ovaj festival ima za cilj povećati znanje i razumijevanje umjetnosti u javnosti, promovirati rad umjetnika, poticati međunarodnu filmsku industriju produkcije filmova o umjetnosti, stimulirati razvoj međunarodnog prodajnog festivalskog programa kroz sudjelovanje raznih svjetskih producenata, redatelja, distributera i profesionalaca u umjetnosti filma i poticanje umrežavanja različitih kulturnih sredina. Tijekom svojih 31 godinu postojanja, festival FIFA je postala institucija koja je priznata ne samo od umjetničke zajednice, nego i šire javnosti kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Quebecu. Od ove godine festival ima svoju rezidenciju u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Montrealu. culturenet HRT
kulturpunkt hot.hr


Od zrna do slike osvojio nagradu Grand Prix u Rumunjskoj

Dokumentarni film Od zrna do slike redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Grand Prix za najbolji film na Međunarodnom festivalu etnografskog filma koji se održavao od 14. do 16. lipnja ove godine u mjestu Zlatna u Rumunjskoj. 

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osmaljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. 
Od zrna do slike nedavno je nagrađen u Los Angelesu te na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu. Međunarodni festival etnografskog filma održavao se od 14. do 16. lipnja, a kao jedini etnografski filmski festival u Rumunjskoj pomaže u izgradnji i educiranju nezavisnog filmskog stvaralaštva, otkrivanju novih talenata i promicanju razmjene kulturnih vrijednosti s drugim zemljama. Više informacija o filmu Od zrna do slike i fotografije u visokoj rezoluciji potražite na ovoj poveznici. HAVC culturenet HRT

'Recikliranje' u Češkoj i Turskoj

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju 54. međunarodnog festivala kratkog filma Brno16 (Brněnská 16) koji će se održati od 16. do 19. listopada 2013. u gradu Brnu u Češkoj i u selekciju programa Panorama 2. Ayvalik međunarodnog filmskog festivala koji će se održati od 14. do 17. studenog 2013. u gradu Ayvalik u Turskoj. Međunarodni festival kratkog filma Brno16 (Brněnská 16) najstariji je redoviti festival kratkog filma u Češkoj i s dugom tradicijom i naglaskom na 16 mm filmovima. Sada se ovaj festival okreće digitalnim produkcijama i formama poput filmova snimljenih mobilnim telefonima i digitalnim kamerama. Ovo je 54. godina festivala posvećenog kratkom i animiranom filmu koji su snimljeni u digitalnim tehnologijama ili 16 mm filmskom vrpcom, a održavat će se u kino dvorani Art cinema u češkom gradu Brnu. U drugom izdanju festivala u Ayvaliku u Turskoj ovaj film je uvršten u selekciju kao jedini film iz Hrvatske u konkurenciji od čak 560 pristiglih radova iz raznih zemalja svijeta. culturenet

Nagrađen film Branka Ištvančića 'Od zrna do slike'

Dugometražni dokumentarni film Branka Ištvančića 'Od zrna do slike', osvojio je nagradu 'Gold Camera' za najbolji film u kategoriji dokumentarnih filmova te je nominiran za glavnu nagradu Grand Prix za najbolji film na 'US International Film & Video film' festivalu u Los Angelesu. Svečana dodjela nagrade 'US International Film & Video film' održat će se 24. lipnja u Los Angelesu. culturenet HRT HAVC


HRT1, Vijesti iz kulture, 24.06.2013.

Ištvančićev film 'Od zrna do slike' na talijanskom Ischia Film Festivalu

Dugometražni dokumentarni film 'Od zrna do slike' scenarista i redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog Ischia Film Festivala koji se održava od 29. lipnja do 6. srpnja na otoku Ischia u Italiji. Projekcija filma bit će 4. srpnja, u 23,10 sati, u prostoru Terrazza del Convento -  jednom od impresivnih arhaičnih prostora gdje se održavaju projekcije festivalskih filmova. 

Svake godine ovaj festival predstavlja izbor filmova iz cijelog svijeta koji su značajni za istaknuti kulturalni identitet u određenom teritoriju koji prikazuju u okviru audiovizualne naracije. Festival ima važnu ulogu u zaštiti kulturne i krajobrazne osobitosti i raznolikosti područja kojima se filmovi i autori bave a cilj im je promovirati ih kroz audiovizualni medij.
culturenet HRT

FILM "OD ZRNA DO SLIKE" POBJEDNIK FESTIVALA VJERSKOG FILMA NA TRSATU

Pobjednik ovogodišnjega četvrtog po redu Festivala hrvatskih vjerskih filmova je dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića OD ZRNA DO SLIKE koji prikazuje žene na sjeveru Vojvodine koje od slame izrađuju fascinatne slike. Ova osobena i poetična priča o "slamarkama"  povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije se osnovno uporište nalazi u vjeri. Festivalski žiri kojim je predsjedala redateljica i TV-urednica Ljiljana Bunjevac-Filipović, u kome su bili još legendarni TV autor Miroslav Mahečić, teatrologinja Sanja Nikčević, filmski kritičar Radio Marije iz Novoga Sada Dejan Dabić i fra Zoran Bibić, dodijelio je redatelju Branku Ištvančiću i nagradu za najboljega redatelja naglasivši da u  njegovom redateljskom postupku dolazi do izražaja savršeno poznavanje filmskog jezika te objedinjavanje svih autorskih doprinosa u jednu koherentnu cjelinu.

Branko Ištvančić osvojio Grand Prix 4. festivala hrvatskih vjerskih filmova

Dodjelom nagrada završen je 4. festival hrvatskih vjerskih filmova u Rijeci, a Grand Prix otišao je dokumentarnom filmu "Od zrna do slike" redatelja Branka Ištvančića koji je osvojio nagradu i za najboljeg redatelja. U konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala, koji se u trsatskom svetištu u Rijeci održavao od 30. svibnja do 1. lipnja, nalazilo se deset filmova. Kako je rekao dobitnik dviju nagrada Branko Ištvančić, film "O zrna do slike" jako je osoban i topao te mu je drago što je dobio nagradu. Podsjetio je i na nagradu za film "Draga Gospa Ilačka" koju je na istom festivalu dobio 2010. i taj mu je film, kako je istaknuo, promijenio život. HKTV Laudato.hr culturenet večernji list

Recikliranje u programu Save the Earth u Japanu

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts koji će se održati od 23. svibnja do 16. lipnja ove godine u Japanu. 

Film "Recikliranje" je nominiran u natjecateljski program "Save the Earth" u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija. Prijašnji program pod nazivom "STOP! Global Warming Competition" (Stop globalnom zatopljenju!) koji je osnovan u okviru kampanje "Challenge 25" sada mijenja naziv i postaje "Save the Earth" kao apel za spas zemlje.
 
Festival Short Shorts prvi put je otvoren 1999. godine u okrugu Harajuku japanskog glavnog grada Tokija, a 2004. godine postaje službeno akreditiran od strane Oscara, pobjedničkom nagradom Grand Prix postaje prihvatljiv u nominaciji za kategoriju kratkog filma u dodjeli godišnjih nagrada Oscar. Ove godine, festival je primio više od 5000 prijava iz cijeloga svijeta a za službeni program je odabran 81 film iz 38 zemalja. U povodu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i ulaska Hrvatske u Europsku uniju u popratnom dijelu festivala će biti predstavljen program "Focus on Croatia" usmjeren na program hrvatskih kratkih i eksperimentalnih filmova. culturenet HAVC

Od zrna do slike u selekciji Fingal Film Festivala u Dublinu

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike scenariste i redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije uvršten je u službenu selekciju i natjecat će se za nagrade u konkurenciji programa dokumentarnog filma u okviru Fingal Film Festivala koji će se održati od 8. do 10. svibnja ove godine u Dublinu u Irskoj. Više o filmu pogledajte OVDJE
culturenet HRTHRT Vijesti iz kulture 24.11.2012.

Nagrada publike filmu Od zrna do slike

Dosad najveći broj publike okupila je tradicionalna 7. Revija dokumentarnog filma Fibula u Sisku (održana od 22. do 23. studenog 2012.), koja je u dva dana prikazala deset dokumentaraca. Osam dokumentarnih filma bilo je u konkurenciji za nagradu Plaketa Fibule, dok su dva strana dokumentarca bila poslastica za publiku.

- Filmove smo sakupili kontaktirajući autore, a i bit ove sisačke revije je da se autori predstave filmom, a potom i druže s publikom. - rekao je organizator revije Daniel Pavlić. Nakon što su prethodnih godina "kumovi Fibule" bili Irena Škorić i Goran Dević, ove godine je titulu promotora revije nosio Branko Ištvančić. Zanimljivo je da je Fibula proteklih dana okupila znatno veći broj publike od onog iz prošlih godina i na neki način potvrdila da u Sisku postoji profilirana publika ljubitelja dokumentarnih filmova. Upravo ta publika je i odlučila bodovanjem koji je najbolji film ove revije. Visokom ocjenom je pobijedio film "Od zrna do slike", autora Branka Ištvančića, dok su za njim ocjenjeni bili "Brda 21 000 Split", koji potpisuje Silvio Mirošničenko i "Što sam si to učinila?!", Ljiljane Bunjevac Filipović.

Zahvaljujem publici za ocjene i jako mi je drago da su u mome filmu prepoznali kvalitetu! - zahvalio je Branko Ištvančić i dodao, - Ovo je i prva nagrada koju je film dobio jer je tek krenuo u prikazivanje, pa mi je još više drago što je nagrada došla iz Siska.

- Film "Od zrna do slike" je zaista napravljen u visokim standardima, te ide rame uz rame s BBC-jevim dokumentarcima koje sam imala priliku vidjeti. - rekla je gledateljica Đurđa Huml. Ištvančićev film govori o hrvatskoj manjini u Vojvodini i njihovoj jedinstvenoj u svijetu umjetnosti pravljenja slika od slame. citytime

Film 'Od zrna do slike' pobjednik 7. 'Fibule'

Dosad najveći broj publike okupila je tradicionalna 7. revija dokumentarnog filma 'Fibula' u Sisku, koja je u dva dana prikazala deset dokumentaraca. Prema odluci publike pobijedio je film 'Od zrna do slike' autora Branka Ištvančića, koji govori o hrvatskoj manjini u Vojvodini i njihovoj jedinstvenoj u svijetu umjetnosti pravljenja slika od slame. Drugoplasirani je film 'Brda 21 000 Split' koji potpisuje Silvio Mirošničenko, a trećeplasirani 'Što sam si to učinila?!' Ljiljane Bunjevac Filipović. Osam dokumentarnih filma bilo je u konkurenciji za nagradu Plaketa Fibule, dok su dva strana dokumentarca bila poslastica za publiku. Sedmo izdanje Revije dokumentarnog filma Fibula održalo se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska, a u pokroviteljstvu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. culturenet


Priznanja HTV-ovim dokumentarcima

Na festivalu održanom u Solinu od 10. do 12. listopada posebno priznanje 15. ITF CRO 2012. za izuzetno kvaltetan redateljski rad dodjeljeno je filmu Mrtva noć redatelja Branka Ištvančića i scenarista Alekseja Pavlovskog. Nagrađena Mrtva noć govori o specifičnom načinu zvonjenja koji se održava u Mrtvoj noći, tj. noći između dana Svih Svetih i Dušnog dana u Rašćanima, skupini zaselaka na putu između Vrgorca i Imotskog. 
Ovo priznanje je važno za Dokumentarni program jer pokazuje kakva je vrijednost javnih sadržaja te je dokaz da takvu vrstu programa HTV treba producirati i prezentirati, rekao je Ištvančić.
Film je dosad bio je na nekoliko festivala, u njemu je dobro obrađena ta tematika, običaji i društveni kontekst, a gledatelji ga mogu pogledati 27. listopada na Prvom programu HTV-a u 10 sati i 45 minuta, dodao je scenarist Pavlovsky. HRT culturenet

Ištvančićevu filmu "Draga Gospa Ilačka" nagrada za režiju u Italiji

Dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" redatelja Branka Ištvančića ocjenom međunarodnog žirija osvojio je posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu u gradu Lecceu u Italiji. Festival je davne 1962. u Veneciji utemeljio Antonio Conte, koji i danas, 50 godina poslije, u Lecceu vodi ovaj festival kao njegov počasni predsjednik. Nagrada našem redatelju bit će uručena na završnoj svečanosti koja se održava od 10. do 13. listopada u Solinu
večernji list

Filmu "Mrtva noć" nagrada za najbolju kameru

Na ovogodišnjem 3. festivalu hrvatskih vjerskih filmova nagrađen je za svoj snimateljski rad Branko Cahun nagradom za najbolju kameru. Ovaj istaknuti hrvatski snimatelj osobito je doprinio visokoj estetiziranosti i dojmljivosti filma 'Mrtva noć' Branka Ištvančića, stoji u priopćenju festivala. culturenet

Domaće snage predstavljaju Ištvančić, Karalić i Vrbančić

Domaći autori B. Ištvančić filmom "Mrtva noć", R. Karalić filmom "Furman" i M. Vrbančić filmom "Kupica" predstavljaju se na međunarodnom 4. ETNOFILm festivalu u Rovinju od 3. do 5. svibnja. U konkurenciji zanagradu su 24 filma podijeljena u četiri kategorije: u prvoj su autori školovani etnolozi/antropolozi, u drugoj filmovi čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, filmovi televizijske produkcije te studentski radovi. Održat će se i radionice, predavanja i izložba.
večernji list
HAVC


Predstavljanje knjige "Poetski dokumentarizam Zorana Tadića" na Danima hrvatskog filma

Predstavljanje knjige 'Poetski dokumentarizam Zorana Tadića' (objavljene u nakladi Artizane iz Zagreba, 2010.) autora Branka Ištvančića, održat će se u petak, 20. travnja, u 15 sati, u dvorani MM Studentskog centra, Savska 25, u Zagrebu, u okviru popratnog programa ovogodišnjih Dana hrvatskoga filma.

Predstavljanje knjige "Poetski dokumentarizam Zorana Tadića" u Hrvatskom slovu

Predstavljanje knjige 'Poetski dokumentarizam Zorana Tadića' (objavljene u nakladi Artizane iz Zagreba, 2010.) autora Branka Ištvančića, održat će se u četvrtak, 16. veljače, u 19 sati, u dvorani Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova. Uz predstavljanje knjige, bit će prikazana i četiri kratka dokumentarna filma Zorana Tadića, snimljena u produkciji Zagreb filma: Poštar s kamenjara (1971.), Druge (1972.), Pletenice (1973.), Dernek (1974.)

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a može se naručiti po cijeni od 62,10 kn (uz popust od 10%) ovdje

Zoran Tadić (1941. - 2007.) filmom se počeo baviti kao kritičar i publicist 1961., a zatim je bio asistent, pomoćnik redatelja i koscenarist. Od 1968. počeo je samostalno režirati. Režirao je 10 kratkometražnih filmova te šezdesetak televizijskih dokumentarnih filmova koje karakterizira socijalno kritički ton. Filmom 'Ritam zločina' 1981. je debitirao kao redatelj dugometražnoga igranog filma. Zoran Tadić bio je nagrađivan u zemlji i inozemstvu, te profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. (culturenet)


Novi Ištvančićev film u selekciji razvojnog fonda festivala u Montpellieru

Projekt dugometražnog igranog filma 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića i producentice Irene Škorić, koji je odobren za sufinanciranje na natječaju HAVC-a u 2010. godini i koji će se realizirati iduće godine u produkciji Artizana filma iz Zagreba, uvršten je u selekciju razvojnog fonda u okviru ovogodišnjeg Cinemed festivala mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj kao jedini predstavnik iz Hrvatske. Ovaj hrvatski triler uvršten je u selekciju od 20 od ukupno 70 prijavljenih projekata iz različitih zemalja Mediterana čiji će redatelji i producenti 27. i 28. listopada prezentirati svoje projekte pred ovogodišnjim žirijem koji je sastavljen od uglednih filmskih profesionalaca i koji će odlučiti o pobjedničkim projektima kojima će se dodijeliti više financijskih i sponzorskih nagrada. Osnovan 1991. godine, ovaj razvojni fond u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Montpellieru svake godine dodjeljuje financijske pomoći projektima igranog filma koji su u razvojnoj fazi, uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC), francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Međunarodne organizacije Frankofonija, Regije Languedoc-Roussillon, Udruženja Beaumarchais, Kodak i usluga filmskog laboratorija Eclair. culturenet HAVC


Autoru filma "DRAGA GOSPA ILAČKA" dodijeljeno POSEBNO PRIZNANJE na 14. ITF'CRO 2011 / Međunarodnom festivalu turističkog filma 2011 u Splitu, s obrazloženjem "za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma"

Draga Gospa Ilačka u Londonu

Dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" koji je nastao u produkciji udruge "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika i koji je snimljen u izvršnoj produkciji udruge Artizana iz Zagreba dobio je poziv i obavijest o uvrštavanju u službeni program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala kršćanskog filma u Velikoj Britaniji gdje će se natjecati za jednu od više vrijednih nagrada festivala i to u konkurenciji sa filmovima iz različitih zemalja svijeta. Ovaj specifičan festival kakvih je malo u svijetu održat će se od 7. do 20. studenog u Londonu, a nakon toga će se filmovi iz natjecateljskog programa prikazivati po drugim većim gradovima Velike Britanije.


Album u programu festivala u Herceg Novom

Dokumentarni film "Album", koji je premijerno prikazan na Zagrebdoxu ove godine, uvršten je u program dokumentarnog filma na 25. Filmskom festivalu Herceg Novi koji će se održati od 1. do 7. kolovoza 2011. u Crnoj Gori. Revija dokumentarnog filma u selekciji redatelja Vladimira Perovića održava se drugi put po redu u okviru ovog festivala u Herceg Novom, a prikazat će oko 30 dokumentaraca iz različitih zemalja svijeta među kojima je i naš film "Album" koji je na programu 5. kolovoza na trgu Belavista u Herceg Novom. culturenet

Album premijerno na Zagrebdoxu

Premijerno prikazivanje filma Album na festivalu Zagrebdox

Prvi hrvatski drugačiji dokumentarac o ratu na ZagrebDoxu

Naime, riječ je o izrazito jakom, emotivnom i potresnom dokumentarcu, kojim je Branko Ištvančić otvorio novo poglavlje svog dokumentarističkog pisma. Dok su njegove ranije radove krasili humor i veselje, 'Album' je umotan u poeziju i liriku što je svakako pozitivno iznenađenje tog produktivnog i uspješnog autora. Poetski film-esej 'Album' prati i glazbena kulisa koju potpisuje Dalibor Grubačević, a skladana je također posebnim načinom. "Dugo smo radili na ovom projektu i konačno sve priveli kraju. Želio sam napraviti film o posljedicama rata, ali na sasvim drugačiji način od dosadašnjih filmova. Tako je intrigantna priča lišena mržnje i drugih negativnih osjećaja, ali život ljudi koji su zahvaćeni vihorom rata odaju njegove neizbježne posljedice. Kao što se svaka linija ljudskog lica ocrtava u vodi dok se gledamo, tako se na licima protagonista talasaju muka, čemer i gorčina. Usvari, ovo je film potrage za samim sobom, iznimno dirljiv. Ne bi bilo neobično da gledateljima kane koja suza iz oka" - najavio je ukratko Branko Ištvančić svoj film. "Skladanje glazbe teklo je drukčije nego što to inače običavam raditi. Nisam gledao snimke, već se inspirirao pričom, fotografijama i razgovorom s Brankom. Na kraju je sve otišlo toliko daleko da je naposljetku nastalo samostalno koncertno djelo Ricordi del pasato, s tri stavka (Bez lica, Potraga i Povratak) koja se protežu cijelim filmom" - otkrio je skladatelj Grubačević. 'Album' nakon snimanja prate i neke neobične okolnosti pa se tako predstavnica srpske obitelji upravo zbog ovog filma prvi put nakon rata vratila u Hrvatsku, do koje je potegnula čak iz Australije, dok će na premijernoj projekciji prisustvovati njeni rođaci.
MojFilm - hrvatski filmski portal, 01.03.2011.