Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
Filmu Pouke o čovječnosti Brončana medalja na natjecanju za Veliku nagradu URTIFilm redatelja Branka Ištvančića Pouke o čovječnosti dobitnik je Brončane medalje 38. natjecanja za najbolji autorski dokumentarni film Međunarodnog radio-televizijskog sindikata (The International Radio and Television Union / Union Radiophonique et Télévisuelle Internationale - URTI). 

Dodjela nagrada Međunarodnog radio-televizijskog sindikata URTI održala se u Parizu, a srednjometražni dokumentarni filmBranka Ištvančića Pouke o čovječnosti jedan je od četiri nagrađenih te mu je pripala Brončana medalja. Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Nagrade koje dodjeljuje URTI (Radio Grand Prix i Grand Prix za autorski dokumentarni film) su međunarodnog ugleda, a cilj im je promicati vitalnost suvremenog audiovizualnog stvaralaštva. Svaki od dvaju žirija sastoji se od petnaest do dvadeset stručnjaka iz cijelog svijeta, koji izdvajaju radove koji su privukli najviše pažnje od strane njihove kvalitete i originalnosti.

Žiri su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske. 

URTI djeluje uz potporu UNESCO-a i međunarodnih audiovizualnih organizacija, a više o samom udruženju možete pronaći ovdje

Film Pouke o čovječnosti imao je svjetsku premijeru na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Autorov fokus je na jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata - oni su, naime, 29. rujna uz pomoć medicinskog osoblja u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi dr. Veljka Đorđevića, a snimljen je u produkciji udruge Artizana (producenti su Branko Ištvančić i Antun Ivanković). Scenarij i režiju potpisuje Branko Ištvančić, fotografiju Branko Cahun, montažu Branko Vuković, a oblikovanje zvuka i glazbu Pere Ištvančić.

HAVC

Scenarij i režiju filma potpisuje Branko Ištvančić, fotografiju Branko Cahun, montažu Branko Vuković, a oblikovanje zvuka i glazbu Pere Ištvančić. Film su producirali Branko Ištvančić i Antun Ivanković.

URTI djeluje uz potporu UNESCO-a i međunarodnih audiovizualnih organizacija, a više o samom udruženju možete pronaći ovdje

https://www.havc.hr/infocentar/novosti/dokumentarni-film-pouke-o-covjecnosti-u-konkurenciji-za-veliku-nagradu-urti

 Film "Sve je bio dobar san" apsolutni pobjednik na Trsatu

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala Trsat je dokumentarni film Sve je bio dobar san koji je uz nagradu za najbolji film osvojio i onu za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te najboljeg skladatelja (Dalibor Grubačević). 

'Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što navodi na razmišljanje o ovoj priči i njenim sudionicima. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat', stoji u obrazloženju odluke žirija. 

Ostale strukovne nagrade žirija kojim je predsjedao redatelj i umjetnički fotograf Petar Trinajstić osvojili su Anton Štor za snimateljski rad u filmu Na dobro vam Salvestrovo, Anita Jovanov za montažu filma Graditelj Rima i Hrvoje Župarić za scenarij kratkoga igranoga filma Moja Ljiljo. Posebna nagrada dodjeljena je Ediju Benčiću za film Fra Berard.

'Iako su se Ištvančićev film i kratki igrani film Moja Ljiljo mladog autora Hrvoja Župarića predstavili kao ostvarenja koja pomiču granice u pristupu vjerskim, katoličkim temama i u njima treba gledati svjetliju budućnost ovoga filmskog žanra, opći je ipak dojam da se nakon sedam godina postojanja ovoga festivala autori nisu mnogo pomakli u promišljanju pristupa vjerskim temama na filmu. Još uvijek su to suhoparne i nemaštovite priče koje više naliče nekom televizijskom informativnom programu. Istovremeno su svi filmovi tehnički na zavidnoj razini što potvrđuje činjenicu o sve dostupnijoj kvalitetnoj tehnici', ističe se u priopćenju organizatora. 

Sedmi po redu Festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. održavao se u Rijeci od 28. do 30. srpnja, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicamaHAVC

 Veliki interes za film "Sve je bio dobar san"

Dirljiva priča o mladom Francuzu koji je želio spasiti Hrvatsku

Dugoiščekivana premijera dokumentarnog filma SVE JE BIO DOBAR SAN (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića održana je u kinu Europa, Varšavska 3, u srijedu 17. veljače 2016. s početkom u 19 sati.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. 

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević - Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba.

 "Most na kraju svijeta" u Turskoj

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' uvršten je u službenu selekciju natjecateljskog programa (International Competition) prvog izdanja Edirne film festivala (International Edirne Film Festival) koji će se održati od 20. do 26. 11. 2015. u turskom gradu Edirne. Na festival se prijavilo 460 filmova iz različitih zemalja, poput SAD-a, Meksika, Izraela, Rusije i zemalja Balkana - Rumunjske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke i drugih, od toga 220 kratkometražnih, podijeljenih u dvije kategorije, te 130 dugometražnih od kojih je žiri odabrao po 10 iz svake kategorije. Dakle, za tri glavne nagrade natjecat će se 30 filmova. Nagrada za najbolji film na ovom festivalu iznosi 10.000 eura. Naš film će biti prikazan u konkurenciji od deset izabranih igranih filmova na programu u nedjelju 22.11. i u srijedu 25.11.2015. Ovo je ujedno i prvo prikazivanje ovog filma u Turskoj. culturenet

OSVOJIO RUSIJU: Film "Most na kraju svijeta" dobio još jednu nagradu

Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića dobio je Posebnu nagradu žirija 8. Međunarodnog filmskog festivala pod nazivom "East & West" koji je održan u ruskom gradu Orenburgu. NET

 "Most na kraju svijeta" nagrađen u Italiji

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića osvojio je Nagradu za najbolji snimateljski rad (Best Photography) na 13. Ischia film festivalu u Italiji. Kako stoji u obrazloženju, Nagrada Epomeo za najbolju kameru pripala je direktoru fotografije Branku Cahunu za lijepe slike Hrvatske koje još uvijek u sebi nose posljedice rata. HRT HAVC

"Most na kraju svijeta" u selekciji festivala BaNeFF

"Most na kraju svijeta" uvršten je u selekciju Festivala novog balkanskog filma BaNeFF koji će se održati od 12. do 16. veljače 2015. u Stockholmu, u Švedskoj. Ovaj festival posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana, a nakon glavnog događanja u Stockholmu, tijekom proljeća nastavlja putovati i prikazivati odabrane filmove u drugim gradovima Švedske i Norveške kao što su: Malmo, Goteborg, Vasteras, Umea, Norrkoping, Oslo i Bergen. "Most na kraju svijeta" odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciju od 12 dugometražnih igranih filmova iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a natjecat će se u jednoj od sljedećih kategorija za najbolji film, nagradu najboljeg ženskog postignuća, nagradu publike i specijalnu nagradu žirija.

Ovaj festival održava se po četvrti put u suradnji sa Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati sa uglednim filmskim gostima. U sklopu festivala, u suradnji s Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom organiziran je "BaNeFF Film Meeting" s ciljem suradnje između švedskih i domaćih autora.


"Most na kraju svijeta" u službenom programu Filmskog festivala A kategorije u Montrealu

"Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program jednog od najutjecajnijih filmskih festivala A kategorije na svijetu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, koji će se u svom novom izdanju održati od 21. 08. do 1. 9. 2014. "Most na kraju svijeta" će biti prikazan u sklopu selekcije Fokus na svjetski film (Focus on World Cinema), koja je usredotočena na djela nastala u svjetskoj kinematografiji (Amerike, Europe, Azije, Afrike, Oceanije). mojfilm HAVC

"Most na kraju svijeta" premijerno na Sarajevo film festivalu!

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u produkciji Artizana filma i hrvatskoj koprodukciji sa Srbijom, BiH i Francuskom uvršten je i bit će prikazan u okviru programa sekcije BH filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Ova bosansko-hercegovačka nacionalna premijera filma bit će prikazana u subotu 23. kolovoza 2014. u 16,45 u Multiplex Cinema City kino dvorani 5.

"Most na kraju svijeta" u programu 61. Pulskog filmskog festivala

Most na kraju svijeta uvršten je u program ovogodišnjeg 61. izdanja Pulskog filmskog festivala koje se održava od 19. do 26. srpnja u Puli. Naš film bit će prikazan u konkurenciji od 12 dugometražnih filmova a premijerno prikazivanje filma je na programu u srijedu 23. srpnja u 21,30 sati u pulskoj Areni.

Film je nastao po scenariju književnika Josipa Mlakića u produkciji Artizana filma iz Zagreba i koprodukciji sa Hrvatskom radiotelevizijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Francuskom. Radnja se događa kasnih devedesetih, a okosnicu filma čini potraga policajca Filipa (Aleksandar Bogdanović) za nestalim starcem u selu gdje žive bosanski Hrvati naseljeni u kućama hrvatskih Srba.

Glumački postav čini tridesetak hrvatskih, srpskih i bosanskih glumaca koje predvode Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Anita Schmidt, Ivan Brkić, Darko Milas, Nikša Kušelj, Rada Mrkšić, Mile Ognjenović, Asim Ugljen, Draško Zidar, Siniša Ružić, Jasmin Telalović, Mijo Pavelko, Hrvoje Zalar, Jelena Jokić, Bora Nenić, Marinko Leš, Vinko Kraljević, Areta Ćurković, Vesna Tominac, Goga Džepina, Jana Škrgulja, Ivan Džaja, Semir Sammy Hasić i drugi.

Branko Ištvančić autor je dječjeg filma Duh u močvari koji je ostvario iznimnu kinogledanost (bio je jedan od najgledanijih domaćih igranih filmova i pravi kino hit), a svojim brojnim dokumentarcima osvaja domaće i svjetske filmske festivale i nagrade.

Direktor fotografije je Branko Cahun, skladatelj filma je Dalibor Grubačević, montažer Veljko Segarić, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, a producentica Irena Škorić.. HAVC


Premijera filma 'Od zrna do slike' na ZagrebDoxu

Premijera filma Od zrna do slike, dugometražnog dokumentarca o vojvođanskim slamarkama, održana je u sklopu osmog izdanja festivala ZagrebDox gdje je film uvršten u službeni program u Regionalnu konkurenciju festivala. Festivalsku premijeru uveličali su svojim prisustvom ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, delegacija najviših predstavnika hrvatske manjine u Srbiji i mnogobrojni drugi hrvatski kulturni i politički dužnosnici.Od zrna do slike
istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarali slike, skulpture i predmete iz primijenjene umjetnosti. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film potiče na obnavljanje ove vještine koja postupno nestaje.

Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, nedavno preminuli hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac Slamarke divojke po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova. HAVC


Hrvatski film ne odgaja svoju publiku

U nedavno predstavljenom Nacionalnom programu razvoja audiovizualne industrije, koji je izradio Hrvatski audiovizualni centar, dugometražni film za djecu dobio je važno mjesto, ono koje mu nužno pripada.(...) Napokon, i razlog nedovoljne gledanosti hrvatskoga filma može svoje korijene tražiti upravo u tome što nije bio sklon djeci, što će reći da nije odgajao svoju publiku, koja se potom teško mogla povezati i s, nazovimo ih tako, ostvarenjima za zrele gledatelje. "Hoće li film 'Duh u močvari' Branka Ištvančića biti prekretnica i potaknuti filmaše da se vrate na kolosijek kojim je davno prošao 'Vlak u snijegu', vrijeme će vrlo brzo pokazati", napisali smo prije pet godina, pa iako to razdoblje nije kratko, čini se da se pitanje pokazalo opravdanim i naišlo na pozitivan odgovor. Iako mu hrvatska kritika nije bila sklona, jer riječ je ipak >samo< o filmu za djecu, "Duh u močvari" postao je jednim od najgledanijih hrvatskih dugometražnih filmova posljednjih godina. Pokazalo se i da je pogled onih koji su gledali s visoka bio pogrešan.(...) Filmovi kao što su "Vlak u snijegu", "Vuk samotnjak", "Družba Pere Kvržice" neki su od najomiljenijih hrvatskih filmova uopće, da i ne govorimo o ulozi koju su odigrali za promicanje vrijednosti domaće kinematografije. I u vrijeme kad su snimljeni djeca su ih prihvaćala bez zadrške, a isto je i danas. Oni su postali bezvremenska ostvarenja, a to će se koliko god netko sumnjao dogoditi i s "Duhom u močvari". Treba samo znati slušati i pitati za mišljenje na pravom mjestu. 
Božidar Trkulja, Vjesnik, 26.02.2011.

Koliko tko gleda svoje filmove

Na listi najgledanijih igranih filmova u Hrvatskoj Duh u močvari je (još uvijek) na drugom mjestu po gledanosti objavljeno je u Jutarnjem listu od 27.11.2010. pod naslovom Koliko tko gleda svoje filmove... Gledanost domaćeg filma

Duh u močvari - jedan od tri najgledanija domaća filma u posljednjih desetak godina!

U ovom desetljeću najuspješnije kino sezone u Hrvatskoj bile su 2004., sa 2,98 milijuna prodanih karata, te 2006. sa 2,67 milijuna. Godina 2006. zanimljiva je jer je to bila godina u kojoj su na gledanost utjecali i tri domaća filma: "Što je muškarac bez brkova", "Duh u močvari" i "Karaula"...
Jurica Pavičić, Kino gledatelje privući će bolji filmovi, a ne dvorane, Jutarnji list, 29.12.2008.


"Zanimljiva filmska priča, na sreću, nema vijek trajanja!" pogledajte Vijesti iz kulture prilog HRT-a o Bunarmanu

"Bunarmanu" nagrada u Italiji

Na prvome Delta Film Festivalu 2009. u Italiji filmu iz produkcije Dokumentarnog programa HRT-a Bunarmanu redatelja Branka Ištvančića i scenarista Davora Šišmanovića dodijeljena je specijalna nagrada ocjenjivačkog suda. Od trinaest odabranih radova, prva nagrada pripala je filmu Na rijeci redateljice Rosselle Schillaci, a druga filmu Jedan metar ispod ribe redatelja Michela Mellara i Alessandra Rossija. Svečana dodjela nagrada bit će 23. svibnja u dvorani Teatro di Adria Ferrini u Bologni. Cilj Delta Film Festivala je poticanje mlađih naraštaje na proizvodnju audiovizualnih djela te dokumentarnih i igranih filmova u delti Poa te općenito na sjevernom Jadranu. Film Bunarman sudjelovao je na više od 30 međunarodnih festivala. Dobitnik je nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film, nagrade za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma 2003. te nagrade za najbolji dokumentarni film i najbolju režiju na festivalima u inozemstvu. culturenet.hr


 

 "Most na kraju svijeta" osvojio Zlatni Remi u Houstonu

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta u režiji Branka Ištvančića i produkciji Irene Škorić osvojio je Zlatni Remy. Film je nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, a govori o nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom postaje sve osobnija. Worldfest HAVC

"Most na kraju svijeta" u konkurenciji za Nagradu Prix Europa

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića uvršten je u finalni krug nominacija za najvažniju europsku televizijsku nagradu - Prix Europa (u kategoriji najboljeg televizijskog igranog filma). Prix Europa - European Broadcasting Festival nagrađuje najbolje europske televizijske, radijske i online produkcije kako bi ih promovirao u Europi i podržao njihovu distribuciju diljem kontinenta. Most na kraju svijeta ušao je u uži krug za nagradu Prix Europa od ukupno 664 pristigle prijave, a za nagradu se natječe s još 24 filma. Nagrade će biti dodijeljene u Berlinu 24.10.2015. HAVC

Dokumentarac 'Od zrna do slike' u finalu Velike nagrade URTI

Predselekcijski žiri 34. izdanja dodjele međunarodnog priznanja Velike nagrade URTI za autorski dokumentarac izabrao je deset finalista koji će biti prikazani u službenoj selekciji Monte-Carlo televizijskog festivala. Među odabranim filmovima koji će biti prikazani u programu pred finalnim žirijem od 12. do 13. lipnja je i dokumentarni film Od zrna do slike. Dodjela Velike nagrade (URTI Grand Prix) održat će se 18. lipnja 2015. u dvorani Grimaldi Foruma u Monaku u okviru ceremonije dodjele nagrade Zlatne Nimfe na 55. izdanju Monte-Carlo televizijskog festivala. Film je dosad sudjelovao na niz svjetskih filmskih festivala te osvojio brojne nagrade.

Film "Od zrna do slike" nagrađen u Montrealu

Dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike koji je sudjelovao u glavnom programu 32. Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) od 20. do 30. 03. 2014. u Montrealu, nagrađen je prestižnom nagradom Liliane Stewart Award.

Ta ugledna nagrada utemeljena je 2011. godine sa svrhom prepoznavanja najboljih dokumentarnih filmova u svijetu dizajna i umjetnosti. Međunarodni festival filmova o umjetnosti (FIFA) je neprofitna organizacija posvećena promicanju i predstavljanju najboljih svjetskih produkcija filmova o umjetnosti. Jedanaest dana, koliko traje natjecateljski program festivala, je ujedno i najvažniji godišnji događaj takve vrste u cijelom svijetu te žarište za susretanje umjetnika i stručnjaka iz likovnih i filmskih svjetskih zajednica.  Na ovogodišnjem festivalu, po prvi puta je u programu sudjelovao jedan film iz Hrvatske, uvršten od 266 pristiglih filmova iz 38 zemalja svijeta u konkurenciju glavnog programa od 38 filmova koji su se natjecali za jednu od 12 nagrada. Više o nagrađenim filmovima pogledajte ovdje. HRT

'Od zrna do slike' u glavnom programu na festivalu FIFA u Montrealu

Dugometražni dokumentarni film 'Od zrna do slike' redatelja Branka Ištvančića, nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije 2012. godine, uvršten je u glavni natjecateljski program 32. međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) koji će se održati od 20. do 30. ožujka ove godine u Montrealu. 

Sudjelovanjem ukupno 266 filmova iz 32 zemlje svijeta od kojih je ovaj film uvršten u konkurenciju glavnog programa od 38 filmova, po prvi put će se ove godine na programu festivala naći filmovi iz Hrvatske, Srbije, Bolivije i Libanona. Popratna događanja čine ne samo filmovi, nego i okrugli stolovi, predstave i izložbe kao posebni događaji. Za filmaše je posebno značajno što će se ovo godine održati 4. izdanje Međunarodnog market festivala filmova o umjetnosti kao veliko mjesto susreta filmskih profesionalaca i filmskih kupaca u čijoj ponudi se nalazi i film Branka Ištvančića.

Međunarodni festival filmova o umjetnosti (FIFA) je festival posvećen promicanju i predstavljanju najboljih produkcija filmova o umjetnosti i medijske umjetnosti iz cijelog svijeta. Ovaj festival ima za cilj povećati znanje i razumijevanje umjetnosti u javnosti, promovirati rad umjetnika, poticati međunarodnu filmsku industriju produkcije filmova o umjetnosti, stimulirati razvoj međunarodnog prodajnog festivalskog programa kroz sudjelovanje raznih svjetskih producenata, redatelja, distributera i profesionalaca u umjetnosti filma i poticanje umrežavanja različitih kulturnih sredina. Tijekom svojih 31 godinu postojanja, festival FIFA je postala institucija koja je priznata ne samo od umjetničke zajednice, nego i šire javnosti kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Quebecu. Od ove godine festival ima svoju rezidenciju u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Montrealu. culturenet HRT
kulturpunkt hot.hr


Od zrna do slike osvojio nagradu Grand Prix u Rumunjskoj

Dokumentarni film Od zrna do slike redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Grand Prix za najbolji film na Međunarodnom festivalu etnografskog filma koji se održavao od 14. do 16. lipnja ove godine u mjestu Zlatna u Rumunjskoj. 

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osmaljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. 
Od zrna do slike nedavno je nagrađen u Los Angelesu te na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu. Međunarodni festival etnografskog filma održavao se od 14. do 16. lipnja, a kao jedini etnografski filmski festival u Rumunjskoj pomaže u izgradnji i educiranju nezavisnog filmskog stvaralaštva, otkrivanju novih talenata i promicanju razmjene kulturnih vrijednosti s drugim zemljama. Više informacija o filmu Od zrna do slike i fotografije u visokoj rezoluciji potražite na ovoj poveznici. HAVC culturenet HRT

Nagrađen film Branka Ištvančića 'Od zrna do slike'

Dugometražni dokumentarni film Branka Ištvančića 'Od zrna do slike', osvojio je nagradu 'Gold Camera' za najbolji film u kategoriji dokumentarnih filmova te je nominiran za glavnu nagradu Grand Prix za najbolji film na 'US International Film & Video film' festivalu u Los Angelesu. Svečana dodjela nagrade 'US International Film & Video film' održat će se 24. lipnja u Los Angelesu. culturenet HRT HAVC


HRT1, Vijesti iz kulture, 24.06.2013.

Ištvančićev film 'Od zrna do slike' na talijanskom Ischia Film Festivalu

Dugometražni dokumentarni film 'Od zrna do slike' scenarista i redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog Ischia Film Festivala koji se održava od 29. lipnja do 6. srpnja na otoku Ischia u Italiji. Projekcija filma bit će 4. srpnja, u 23,10 sati, u prostoru Terrazza del Convento -  jednom od impresivnih arhaičnih prostora gdje se održavaju projekcije festivalskih filmova. 

Svake godine ovaj festival predstavlja izbor filmova iz cijelog svijeta koji su značajni za istaknuti kulturalni identitet u određenom teritoriju koji prikazuju u okviru audiovizualne naracije. Festival ima važnu ulogu u zaštiti kulturne i krajobrazne osobitosti i raznolikosti područja kojima se filmovi i autori bave a cilj im je promovirati ih kroz audiovizualni medij.
culturenet HRT

FILM "OD ZRNA DO SLIKE" POBJEDNIK FESTIVALA VJERSKOG FILMA NA TRSATU

Pobjednik ovogodišnjega četvrtog po redu Festivala hrvatskih vjerskih filmova je dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića OD ZRNA DO SLIKE koji prikazuje žene na sjeveru Vojvodine koje od slame izrađuju fascinatne slike. Ova osobena i poetična priča o "slamarkama"  povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije se osnovno uporište nalazi u vjeri. Festivalski žiri kojim je predsjedala redateljica i TV-urednica Ljiljana Bunjevac-Filipović, u kome su bili još legendarni TV autor Miroslav Mahečić, teatrologinja Sanja Nikčević, filmski kritičar Radio Marije iz Novoga Sada Dejan Dabić i fra Zoran Bibić, dodijelio je redatelju Branku Ištvančiću i nagradu za najboljega redatelja naglasivši da u  njegovom redateljskom postupku dolazi do izražaja savršeno poznavanje filmskog jezika te objedinjavanje svih autorskih doprinosa u jednu koherentnu cjelinu.

Branko Ištvančić osvojio Grand Prix 4. festivala hrvatskih vjerskih filmova

Dodjelom nagrada završen je 4. festival hrvatskih vjerskih filmova u Rijeci, a Grand Prix otišao je dokumentarnom filmu "Od zrna do slike" redatelja Branka Ištvančića koji je osvojio nagradu i za najboljeg redatelja. U konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala, koji se u trsatskom svetištu u Rijeci održavao od 30. svibnja do 1. lipnja, nalazilo se deset filmova. Kako je rekao dobitnik dviju nagrada Branko Ištvančić, film "O zrna do slike" jako je osoban i topao te mu je drago što je dobio nagradu. Podsjetio je i na nagradu za film "Draga Gospa Ilačka" koju je na istom festivalu dobio 2010. i taj mu je film, kako je istaknuo, promijenio život.
HKTV
Laudato.hr culturenet večernji list

Od zrna do slike u selekciji Fingal Film Festivala u Dublinu

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike scenariste i redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije uvršten je u službenu selekciju i natjecat će se za nagrade u konkurenciji programa dokumentarnog filma u okviru Fingal Film Festivala koji će se održati od 8. do 10. svibnja ove godine u Dublinu u Irskoj. Više o filmu pogledajte OVDJE
culturenet HRTHRT Vijesti iz kulture 24.11.2012.

Nagrada publike filmu Od zrna do slike

Dosad najveći broj publike okupila je tradicionalna 7. Revija dokumentarnog filma Fibula u Sisku (održana od 22. do 23. studenog 2012.), koja je u dva dana prikazala deset dokumentaraca. Osam dokumentarnih filma bilo je u konkurenciji za nagradu Plaketa Fibule, dok su dva strana dokumentarca bila poslastica za publiku.

- Filmove smo sakupili kontaktirajući autore, a i bit ove sisačke revije je da se autori predstave filmom, a potom i druže s publikom. - rekao je organizator revije Daniel Pavlić. Nakon što su prethodnih godina "kumovi Fibule" bili Irena Škorić i Goran Dević, ove godine je titulu promotora revije nosio Branko Ištvančić. Zanimljivo je da je Fibula proteklih dana okupila znatno veći broj publike od onog iz prošlih godina i na neki način potvrdila da u Sisku postoji profilirana publika ljubitelja dokumentarnih filmova. Upravo ta publika je i odlučila bodovanjem koji je najbolji film ove revije. Visokom ocjenom je pobijedio film "Od zrna do slike", autora Branka Ištvančića, dok su za njim ocjenjeni bili "Brda 21 000 Split", koji potpisuje Silvio Mirošničenko i "Što sam si to učinila?!", Ljiljane Bunjevac Filipović.

Zahvaljujem publici za ocjene i jako mi je drago da su u mome filmu prepoznali kvalitetu! - zahvalio je Branko Ištvančić i dodao, - Ovo je i prva nagrada koju je film dobio jer je tek krenuo u prikazivanje, pa mi je još više drago što je nagrada došla iz Siska.

- Film "Od zrna do slike" je zaista napravljen u visokim standardima, te ide rame uz rame s BBC-jevim dokumentarcima koje sam imala priliku vidjeti. - rekla je gledateljica Đurđa Huml. Ištvančićev film govori o hrvatskoj manjini u Vojvodini i njihovoj jedinstvenoj u svijetu umjetnosti pravljenja slika od slame. citytime

Film 'Od zrna do slike' pobjednik 7. 'Fibule'

Dosad najveći broj publike okupila je tradicionalna 7. revija dokumentarnog filma 'Fibula' u Sisku, koja je u dva dana prikazala deset dokumentaraca. Prema odluci publike pobijedio je film 'Od zrna do slike' autora Branka Ištvančića, koji govori o hrvatskoj manjini u Vojvodini i njihovoj jedinstvenoj u svijetu umjetnosti pravljenja slika od slame. Drugoplasirani je film 'Brda 21 000 Split' koji potpisuje Silvio Mirošničenko, a trećeplasirani 'Što sam si to učinila?!' Ljiljane Bunjevac Filipović. Osam dokumentarnih filma bilo je u konkurenciji za nagradu Plaketa Fibule, dok su dva strana dokumentarca bila poslastica za publiku. Sedmo izdanje Revije dokumentarnog filma Fibula održalo se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska, a u pokroviteljstvu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. culturenet


Priznanja HTV-ovim dokumentarcima

Na festivalu održanom u Solinu od 10. do 12. listopada posebno priznanje 15. ITF CRO 2012. za izuzetno kvaltetan redateljski rad dodjeljeno je filmu Mrtva noć redatelja Branka Ištvančića i scenarista Alekseja Pavlovskog. Nagrađena Mrtva noć govori o specifičnom načinu zvonjenja koji se održava u Mrtvoj noći, tj. noći između dana Svih Svetih i Dušnog dana u Rašćanima, skupini zaselaka na putu između Vrgorca i Imotskog. 
Ovo priznanje je važno za Dokumentarni program jer pokazuje kakva je vrijednost javnih sadržaja te je dokaz da takvu vrstu programa HTV treba producirati i prezentirati, rekao je Ištvančić.
Film je dosad bio je na nekoliko festivala, u njemu je dobro obrađena ta tematika, običaji i društveni kontekst, a gledatelji ga mogu pogledati 27. listopada na Prvom programu HTV-a u 10 sati i 45 minuta, dodao je scenarist Pavlovsky. HRT culturenet

Filmu "Mrtva noć" nagrada za najbolju kameru

Na ovogodišnjem 3. festivalu hrvatskih vjerskih filmova nagrađen je za svoj snimateljski rad Branko Cahun nagradom za najbolju kameru. Ovaj istaknuti hrvatski snimatelj osobito je doprinio visokoj estetiziranosti i dojmljivosti filma 'Mrtva noć' Branka Ištvančića, stoji u priopćenju festivala. culturenet

Domaće snage predstavljaju Ištvančić, Karalić i Vrbančić

Domaći autori B. Ištvančić filmom "Mrtva noć", R. Karalić filmom "Furman" i M. Vrbančić filmom "Kupica" predstavljaju se na međunarodnom 4. ETNOFILm festivalu u Rovinju od 3. do 5. svibnja. U konkurenciji zanagradu su 24 filma podijeljena u četiri kategorije: u prvoj su autori školovani etnolozi/antropolozi, u drugoj filmovi čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, filmovi televizijske produkcije te studentski radovi. Održat će se i radionice, predavanja i izložba.
večernji list
HAVC