Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Berač kamena


download high-res image (347 KB)


BERAČ KAMENA

HRT, 2006, dokumentarni, boja
20 minuta, DIGITALNA BETA

redatelj: BRANKO IŠTVANČIĆ
scenarist: VIDO BAGUR
snimatelj: BRANKO CAHUN
montaža: MLADEN RADAKOVIĆ
skladatelj: DALIBOR GRUBAČEVIĆ

Berač kamena je čovjek koji radi i pleše u staroj mediteranskoj kamenoj jami (kamenolomu), ali bez upotrebe modernih pomagala ili strojeva. U filmu nema dijaloga. Samo tradicionalni nijemi ples nogu u tihim i kamenim zvukovima. Film proučava kako težak rad i težak život u dalmatinskom kamenjaru čini tako jedinstvenu i prekrasnu mediteransku osobu.

Festivali:
International Documentary Film Festival ZagrebDox 2006

Dani hrvatskog filma Zagreb 2006
International Film Festival of Fine Arts Hungary 2006
Libertas Dubrovnik Film Festival 2006
Liburnia Film Festival Ičići 2006
Međunarodni festival turističkog filma SWITF Split 2006
Cine Eco Portugal 2006
Festival Escales documentaires de la Rochelle France 2006
VideoDance Greece 2007
AsterFest Macedonia 2007
Mediterranean Environmental Award 2007
International Kansk Video Festival Russia 2008

ECO-ETNO-FOLK Film Festival in Romania 2008
Festival del documentario d'Abruzzo Italy 2009

CON-CAN Movie festival, Japan, 2009
Festival of Visual Anthropology ASPEKTY, Poland, 2009


KONTAKT:

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA
International Relations Department
Prisavlje 3
10000 ZAGREB
Tel: (01) 6343691
Fax: (01) 6343692

E-mail: vladimir.spicer@hrt.hr
E-mail: branka.prazic@hrt.hr
www.hrt.hr

 
 

 

Berac kamena / The Stone Picker insert

Planina Bukovica (u okolici Benkovca) je zapravo velika visoravan. Tu je i selo Popovići u kojem živi obitelj Tokić. Domaćin kuće, rano jutrom, odlazi u "kâvu" (kamenolom), mjesto gdje kopa ručnim alatom kamene ploče i priprema za prodaju. Vađenju kamena prethodi dugotrajna i naporna priprema terena. Treba očistiti i odstraniti gornji sloj kamena i zemlje, dok se ne dođe do zdravog sloja. Kod vađenja kamena upotrebljava se jedino kramp, lopata i poluga. Film bez dijaloga. Čuje se samo lupanje metala po kamenu, zvonjenje već izvađenih kamenih ploča, cvrčci iz okoline i teško disanje radnika. Kao ritam koraka u starom mediteranskom plesu a naš protagonist je ujedno i jedan posljednji takav autentični plesač. Kamene ploče se vade na mjestima koje su pronašli pojedinci i to mjesto po nepisanom pravilu pripada samo toj obitelji. Na visoravni u okolini ima puno mjesta na kojima i drugi rade isti posao. Iskopane ploče se slažu u uredno složene hrpe i tako nude na prodaju. Domaćin se poslije vraća kući i ponovo obavlja svoje kućanske poslove. Nedaleko od sela u području visoravni je predio koji je plodno polje koje se obrađuje. Posebno ima puno vinograda i stabala smokava. To je kao neka vrsta oaze u inače neplodnoj i škrtoj planinskoj visoravni. Na jednu stranu je surovi život u kamenu i siromaštvu, a na drugu optimizam i zadovoljstvo. Može se promatrati kao "seoska idila" i kao teški život za "koru kruha" radeći vrlo naporno s "živim kamenom". (Vido Bagur) 

Specijalna nagrada žirija
Festival del documentario d'Abruzzo Italy 2009
"Jedinstven film, kratkog i intenzivnog duha, koji nije samo sposoban uhvatiti dvije akcije u srcu jednog drevnog postojanja, nego je to i demonstracija moćnog buđenja filma na način jednostavne vizualne priče, ali nikada samo u njenom elementarnom obliku, već koja, jednostavnim dodirom tipke na kameri, upravlja bogatim i dubokim razumijevanjem ljudske prirode."

MENZIONE SPECIALE DELLA GIURIA
(Visti da vicino)
Festival del documentario d'Abruzzo Italy 2009
"Un film unico, breve ed intenso, in grado di cogliere in due sole azioni il cuore di una esistenza antica. La dimostrazione di quanto potente possa essere l'evocazione cinematografica in un racconto visivo semplice ma mai elementare, che riesce a toccare le chiavi piu ricche e profonde della natura umana."

Nagrada za najbolju montažu
Međunarodni festival turističkog filma SWITF Split 2006

Dizajn DVD omota: Tomislav Horvatinović