Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Draga Gospa Ilačka

 DRAGA GOSPA ILAČKA

dokumentarni film, trajanje 40 min.

Hrvatska 2010., color, HD, stereo
produkcija Udruga Dr. Ante Starčević Tovarnik
izvršna produkcija Artizana Zagreb

redatelj Branko Ištvančić
scenaristi: Nevenka Nekić i Branko Ištvančić
producent Antun Ivanković
snimatelji Tomo Sabljić i Vitomir Turbić
skladatelj glazbe Pere Ištvančić

Film "Draga Gospa Ilačka" sažima metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života. Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište s Lurdom. Snimljen na autentičnim mjestima zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici. Film je na prvom Festivalu hrvatskih vjerskih filmova, održanom na Trsatu 2010. godine, u konkurenciji od 38 filmova, proglašen najboljim te je dobio nagradu i za najbolju glazbu. 
 

 

Nagrade:
Nagrada za najbolji film festivala hrvatskih vjerskih filmova Trsat 2010.
Nagrada za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova Trsat 2010.
POSEBNO PRIZNANJE 14. ITF'CRO 2011 u Splitu "za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma"
POSEBNA NAGRADA ZA REŽIJU na 50. International Tourfilm Festivalu u gradu Lecceu u Italiji 2012.


Festivali:
Festival hrvatskih vjerskih filmova Trsat 2010.
Festival europskog i nezavisnog filma EURO-IN Novi Sad 2010.
UK Christian Film Festival London 2011
International Tourfilm Festival Lecce u Italy 2012

Trsatski Oscar "Dragoj Gospi Ilačkoj"

RIJEKA Film "Draga Gospa Ilačka" redatelja Branka Ištvančića osvojio je trsatski Oscar za najbolji film prvog Festivala hrvatskih vjerskih filmova, održanog u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu. Dodjelom nagrada završena je ova trodnevna vjersko-kulturna manifestacija. "Film Draga Gospa Ilačka glavnom je nagradom povezao dva Marijanska svetišta, Trsat i Ilaču. Nagradu je zaslužio zbog teme, kvalitete i poruke praštanja i nade koju odašilje" rekao je u obrazloženju predsjednik žirija Miroslav Mikuljan proglašavajući dobitnike nagrada posljednjeg dana festivala. Branku Ištvančiću pripala je glavna nagrada trsatskog filmskog festivala - statua Ivana Pavla II., replika originala postavljenog ispred crkve Majke Božje Trsatske. Istom filmu dodijeljena je i nagrada za najbolju glazbu skladatelju Peri Ištvančiću.

Festival vjerskih filmova Trsat gostuje u Vojvodini

U okviru Festivala europskog i nezavisnog filma EURO-IN u Novom Sadu će gostovati Festival vjerskih filmova sa Trsata u Novom Sadu 16.12. u kinu "Vojvodina" i u Subotici 17.12. sa projekcijama u Otvorenom univerzitetu i Art kinu Lifka. Prikazat će se program nagrađenih filmova međum kojima je i "Draga Gospa Ilačka" kao pobjednik festivala na Trsatu 2010. godine.