Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Duh u močvari


download high-res image 157 KB
Plakat kino distribucije Blitz Film & Video


DUH U MOČVARI

dugometražni igrani film za djecu
2006/2007, trajanje 90 minuta, HD/35 mm

scenaristi: Anto Gardaš, Edi Mužina i Silvio Mirošničenko
redatelj: Branko Ištvančić
glume: Marko Pavlov, Ena Ikica, Robert Váss, Ivo Gregurević, Dejan Aćimović, Mladen Vulić, Vlatko Dulić, Luka Buljan, Buga Marija Šimić, Radoslav Spitzmuller, Radoslava Mrkšić, Nándor Szilágyi, Nada Gaćešić Livaković, Nela Kocsis, Ana Vilenica i Predrag Vušović
direktor fotografije: Silvio Jesenković, h.f.s.
glazbu skladao i orkestrirao: Dalibor Grubačević
montažer: Goran Guberović
producent: Ivan Maloča

Prema službenim podacima Blitz filma o broju prodanih kino ulaznica Duh u močvari je drugi hrvatski film po gledanosti sa 62.745 gledatelja u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj.


download hi-res image 680 KB


download hi-res image 804 KB

Download MS Word dokumenta kratki sadržaj i popis ekipe

Brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Liptusu) u Kopačevo. U tijeku je velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Po dolasku, iste noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Otada zanijemi. Baba Etelka otkrije tajnu kako je duh viđen još davno i kako ne može s otoka pa se sveti svakome tko stupi na njega. U mjesto se uvuče strah. Lovci, na čelu s Vučevićem, Kovačevićem i Levayjem, pokrenu istragu. Ali ni oni ni liječnici ne mogu pomoći Halaszu. Zato Miron, Liptus i Melita odluče naći duha i ponuditi mu da ga čamcem prebace na obalu u zamjenu da ozdravi njihovog prijatelja. No, duh zapuca i rani lovca Levayja čime dokaže da je mnogo opasniji nego što se mislilo. Radnja filma se odvija u jedinstvenom pejzažu Kopačkog Rita. Povrh snijegom prekrivenih baranjskih kućica koje krase rodina gnijezda na dimnjacima, unikatnog duha ovdašnjih ljudi, zvuka tambure i cimbala, te starih lovaca, tih vrijednih čuvara prirodnog blaga, djeca doživljavaju nezaboravnu pustolovinu. Upoznaju fenomene autohtone flore i faune kao i važnost brige za okoliš i životinje koje u njemu žive.

Izjava redatelja: Scenarij je rađen prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake Mirona, Melite i ostalih odrastali mnogi naraštaji. Stoga je "Duh u močvari" i uvršten u lektiru četvrog razreda osnovne škole. Djelo je to koje osim uzbudljive dječje priče educira i služi kao primjer. Kao takvo, odabrano je da obilježi veliki povratak cjelovečernjeg dječjeg filma koji u hrvatskoj kinematografiji nije snimljen dvadeset godina.


download hi-res jpg 201 KB

produkcija Interfilm i HRT

Projekt je odobren za financiranje na natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Festivali:

Međunarodni dječji festival Šibenik 2006
Festival igranog filma u Puli 2006
Libertas Film Festival Dubrovnik 2006
Filmfest Munchen Njemačka 2007
Festival europskog filma PALIĆ Subotica 2007
Festival Internacional de Cine para Ninos Meksiko 2007

Festival filmske glazbe Trogir 2007
Mediteran Film Festival Široki Brijeg BiH 2007
International Istanbul Children's Film Festival Turska 2007
Carrousel international du film de Rimouski Kanada 2007
Film Fest. for Children and Youth Cartagena, Kolumbija 2007
EKOFILM festival Češka 2007
Moveast International Film Festival Pécs Mađarska 2007
LEFFIS International Children´s Film Festival Finska 2007
Los Angeles International Children's Film Festival USA 2007

Cinekid Film Festival Amsterdam Nizozemska 2007
Olympia Festival for Children & Young People, Grčka 2007

Dani filma Mostar Bosna i Hercegovina 2007
Međunarodni festival filmova za djecu u Kairu Egipat 2008

Banja Luka internacionalni film festival - BLIFF 2008
Međunarodni filmski festival Noah's Ark Rusija 2008
Festival of Films for Children and Young Adults Iran 2008
International Film Festival "Nueva Mirada" for Children
and Youth, Buenos Aires, Argentina, 2008

Corinthian International Film Festival, Greece, 2008
Cyprus film festival, Greece, 2008
Sila Film Festival Italy 2009

Croatian Film Festival Australia 2009
Golden Elephant Intl. Children’s Film Festival India 2009
CMS International Children’s Film Festival India 2010
Sarajevo Film Festival 2010

Kinder Film Fest Munchen 2007
Kinderfilmfest Munchen program pdf (download 1,13 MB)

Gledanost domaćeg filma

Duh u močvari - jedan od tri najgledanija domaća filma u posljednjih desetak godina!

U ovom desetljeću najuspješnije kino sezone u Hrvatskoj bile su 2004., sa 2,98 milijuna prodanih karata, te 2006. sa 2,67 milijuna. Godina 2006. zanimljiva je jer je to bila godina u kojoj su na gledanost utjecali i tri domaća filma: "Što je muškarac bez brkova" (150.000 gledatelja), "Duh u močvari" (60.000 gledatelja) i "Karaula" (40.000 gledatelja)...
Jurica Pavičić, Kino gledatelje privući će bolji filmovi, a ne dvorane,
Jutarnji list, 29.12.2008.

Velika gledanost filma Duh u močvari!

Igrani film za djecu "Duh u močvari" postigao je veliku gledanost za jedan domaći film u kino distribuciji. U tjednom prilogu Večernjeg lista "Ekran" od petka 29.12. 2006. objavljena je lista gledanosti sastavljena prema službenom popisu od 24.12.2006. sa 10 najgledanijih filmova u Hrvatskoj u 2006. godini među kojima su dva hrvatska filma "Što je muškarac bez brkova" i "Duh u močvari", a također i lista gledanosti hrvatskih filmova u 2006. godini na kojoj je "Duh u močvari" na drugom mjestu sa 55.630 gledatelja.

Lista gledanosti hrvatskih filmova u 2006. godini:

1. "Što je muškarac bez brkova" 152.379 gledatelja
2. "Duh u močvari" 55.630 gledatelja
3. "Karaula" 43.009 gledatelja
4. "Sve džaba" 2.487 gledatelja

Top 5 u hrvatskim kinima
02.11.2006
Top 5 u hrvatskim kinima
19.10.2006
Top lista najgledanijih filmova
12.10.2006
Top-lista filmova u kinima
05.10.2006
Top 5 u hrvatskim i američkim kinima
21.09.2006

Cinestar nagradio jubilarnog gledatelja "Duha u močvari"

Povodom posljednje redovne projekcije filma "Duh u močvari", multipleks CineStar Zagreb nagradio je jubilarnog posljednjeg gledatelja vrijednom nagradom. Sretnog dobitnika Valentina Kuzelja, učenika iz Zagreba, nagradio je kompletom DVD-a Blitz film i video distribucije redatelj filma Branko Ištvančić. S više od 56.000 gledatelja, "Duh u močvari" je bio drugi najgledaniji hrvatski film u 2006. godini, i ispred njega se nalazi samo mega-hit "Što je muškarac bez brkova?". "Duh u močvari" nastao je prema istoimenoj knjizi Ante Gardaša i prvi je dugometražni film za djecu snimljen u Hrvatskoj nakon stanke duže od 20 godina. Zbog toga uspjeh filma Branka Ištvančića predstavlja ne samo daljnji uspon hrvatskog filma, nego i veliki povratak domaćih filmova za djecu. Film je sniman na izvornim lokacijama u Baranji, a uz male glumce Roberta Pavlova, Enu Ikicu, Bugu Šimić, Roberta Vasa, u filmu se pojavljuju i brojni poznati glumci poput Dejana Aćimovića, Ive Gregurevića, Nade Gačešić i brojnih drugih.

http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=3001001&idnews=97479

Bili smo u kinu
DUH U MOČVARI

Došla je obavijest da idemo u kino "Europa" gledati igrani film "Duh u močvari". Čuli smo za knjigu Ante Gardaša da je lektirno djelo u četvrtom razredu, ali vijest da je snimljen i film nas je oduševila. Svi smo s velikim uzbuđenjem očekivali četvrtak, 21.9. 2006. da u 10,00 krenemo u kino. Osvanuo je četvrtak! Poslije užine, mi učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda šetnjom kroz grad stigli smo do parka pred kinom. Tu smo se malo poigrali, pogledali kulturno-povijesne spomenike i s nestrpljenjem čekali početak projekcije filma. Nakon što smo se ugodno smjestile u sredini osmog reda, započeo je film. Svi smo bili jako uzbuđeni. Na samom početku filma režiser Branko Ištvanić prikazao nam je koji će sve glumci glumiti likove iz djela "Duh u močvari". Između ostalih tu su bili Ena Ikica, Marko Pavlov, Robert Vass, Ivo Gregurović, Dejan Aćimović, Mladen Vulić, Vlatko Dulić i mnogi drugi. Iako mi se film svidio, moram priznati da sadrži nekoliko zbilja zastrašujućih prizora. Radnja je jako dobra i mislim da se svidjela svim mojim vršnjacima. Uzbudljive avanture u Kopačkom ritu, te potjera i pronalaženje lovokradice ostavila je svakog učenika bez daha. A pouku smo shvatili. Moramo paziti kome vjerujemo, a ponekad moramo biti hrabri i odlučni da bi pomogli prijatelju. Preporučila bi da film pogledaju i odrasli.
Iva Lončar i Eleonora Strujić 3.b
OŠ "Dobriša Cesarić" Osijek

CD soundtrack: Duh u močvari,
skladatelj Dalibor Grubačević, Croatia Records

Rijedak fenomen

Kolekcionarima bi disk trebao biti iznimno vrijedan, jer je jedan od rijetkih u Hrvatskoj, ali i jer zadovoljava sve standarde koje postavljaju strane filmske partiture

Partitura filma Duh u močvari rijedak je fenomen u hrvatskoj filmskoj glazbi. Najprije, skladatelj Dalibor Grubačević za film redatelja Branka Ištvančića napisao je orkestralnu partituru (već je i to fenomen po sebi, jer rijetki su skladatelji - trenutno se mogu sjetiti jedino Igora Kuljerića - koji su smogli snage da okupe orkestralne glazbenike i da napišu vrsnu orkestralnu partituru). Zatim, Grubačević je majstor orkestracije. On nadzire svaki orkestralni segment - od gudača do puhača i udaraljki, pa i ono malo dodane sintetske glazbe - te se koristi ponajprije orkestralnom bojom da uvede u fantastiku dječje priče o duhu koja izvire iz seoskih tračeva, bajki i legendi. Zahvaljujući Grubačeviću, nije se teško uživjeti u film, čak i ako se glazba sluša odvojeno, na soundtracku. Osim toga, Grubačević potpuno razumije i funkcionalnost i komercijalnost filmske glazbe. On sklada nekoliko tema koje uglavnom izviru iz slavonskoga melosa, ali ne gradi partituru isključivo uz pomoć lajtmotiva. Prateći kako se sklada filmska glazba vani, Grubačević je naučio da su lajtmotivi popularno, ali zastarjelo sredstvo izražavanja. Zato njegove teme funkcioniraju na općenitoj razini (naslovna tema filma tema je duha koji zapravo uopće ne postoji) i samo povremeno dotiču poneki lik (na primjer, Kovačevićeva tema govori o tragediji i budućem razvoju događaja). Komercijalnost filmske glazbe odražava se u standardima. Jedan je od njih pjesma na odjavnoj špici Ostvari san, koju, u obliku komentara sadržaja, ali i budućeg hita, izvodi Saša Lozar. A komercijalnost odražava i sama fizička prisutnost kompaktnoga diska u izdanju Croatia Records. Naime, kada sam na početku napisala riječ fenomen, ona se ponajprije odnosila na CD-soundtrack, koji je u hrvatskoj filmskoj glazbi iznimna rijetkost. Dalibor Grubačević zna koliko je važno sačuvati glazbu izvan filma - i ne boji se toga, jer svjestan je kakvoće glazbe. Kolekcionarima bi disk trebao biti iznimno vrijedan, jer je jedan od rijetkih u Hrvatskoj, ali i jer zadovoljava sve standarde koje postavljaju strane filmske partiture.

Irena Paulus

 
 

 Nagrada za najbolju režiju Sila film festival u Italiji
Nagrada za najbolji dugometražni igrani film na festivalu Cinechildren u Italiji 
Duh u mocvari / The Ghost in the Swamp trailer


Duh u mocvari making of from Branko Istvancic on Vimeo.  

TRAILER za download (low quality) wmv 4,0 MB 

Hrvatski film ne odgaja svoju publiku

U nedavno predstavljenom Nacionalnom programu razvoja audiovizualne industrije, koji je izradio Hrvatski audiovizualni centar, dugometražni film za djecu dobio je važno mjesto, ono koje mu nužno pripada.(...) Napokon, i razlog nedovoljne gledanosti hrvatskoga filma može svoje korijene tražiti upravo u tome što nije bio sklon djeci, što će reći da nije odgajao svoju publiku, koja se potom teško mogla povezati i s, nazovimo ih tako, ostvarenjima za zrele gledatelje. "Hoće li film 'Duh u močvari' Branka Ištvančića biti prekretnica i potaknuti filmaše da se vrate na kolosijek kojim je davno prošao 'Vlak u snijegu', vrijeme će vrlo brzo pokazati", napisali smo prije pet godina, pa iako to razdoblje nije kratko, čini se da se pitanje pokazalo opravdanim i naišlo na pozitivan odgovor. Iako mu hrvatska kritika nije bila sklona, jer riječ je ipak »samo« o filmu za djecu, "Duh u močvari" postao je jednim od najgledanijih hrvatskih dugometražnih filmova posljednjih godina. Pokazalo se i da je pogled onih koji su gledali s visoka bio pogrešan.(...) Filmovi kao što su "Vlak u snijegu", "Vuk samotnjak", "Družba Pere Kvržice" neki su od najomiljenijih hrvatskih filmova uopće, da i ne govorimo o ulozi koju su odigrali za promicanje vrijednosti domaće kinematografije. I u vrijeme kad su snimljeni djeca su ih prihvaćala bez zadrške, a isto je i danas. Oni su postali bezvremenska ostvarenja, a to će se koliko god netko sumnjao dogoditi i s "Duhom u močvari". Treba samo znati slušati i pitati za mišljenje na pravom mjestu. 
Božidar Trkulja, Vjesnik, 26.02.2011.
Cijeli članak za download pdf 103 KB

Sa snimanja filma (download hi-res):

Pogledajte web stranice filma na kojima ćete moći naći wallpaper i screensaver aplikacije www.duhumocvari.com

Web stranice "Duh u močvari" među 10 najboljih u dvije kategorije Vidi Web Top 100

U zagrebačkom hotelu Regent Esplanade 11.12.2007. su dodijeljene nacionalne Internet nagrade Vidi Web Top 100 za najbolje hrvatske web stranice. O pobjednicima je odlučivao žiri sastavljen od 37 renomiranih stručnjaka. Nagrade su dodijeljene u deset kategorija, a kreativno društvo Skin29 je dobilo nagradu Najbolji u kategoriji WEB PROMOCIJA za web stranice filma "Duh u močvari" i nagradu Najbolji u kategoriji ZABAVA, MODA, GLAZBA za web stranice filma "Duh u močvari"! Prema riječima žirija, Interfilm, HRT i redatelj Branko Ištvančić pokazali su iznenađujuće veliko poznavanje novih multimedijskih mogućnosti web promocije.


DUH U MOČVARI na filmskom sajmu u Cannesu 2007Djeca sa zanimanjem prate film "Duh u močvari" u Šibeniku 25.6.2006.

Dječji pothvat u Kopačkom ritu

Premijerno prikazan hrvatski dječji igrani film Branka Ištvančića "Duh u močvari"

ŠIBENIK
- Nakon punih 27 godina šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu "dogodila" se jedna filmska pretpremijera, i to najnovijega hrvatskog igranog filma redatelja Branka Ištvančića "Duh u močvari", koji je od početka do kraja održavao pozornost publike na dupke punoj Ljetnoj pozornici.
Oni koji su "Duh u močvari" imali priliku pretpremijerno pogledati slažu se u ocjeni da je riječ o izvrsnom filmu te mu predviđaju sjajnu budućnost. Film je rađen prema knjizi Ante Gardaša, a snimljen je na lokacijama slikovitog Kopačkog rita i u studiju. Priča teče nekako ovako:
Brat i sestra, Miron i Melita odlaze na zimovanje prijateljima u Kopačevo i taman prispiju na akciju pomaganja divljim životinjama da lakše prezime. Iste večeri, na obali jezera, nađen je dječak Halasz, promrzao, kako bunca da ga je napao bijeli duh. Djeca su se okupila odlučna u nakani da pomognu svom prijatelju. Glumac Dejan Aćimović kaže kako ga je fascinirala reakcija mlade publike koja je odgojena na sapunicama, a sada su pokazali da ih zanima i drugačije štivo. Dvije su djevojčice zaključile kako je film zanimljiviji od "Ljubavi u zaleđu". Branko Ištvančić također je bio zadovoljan reakcijom publike. Igrani filmovi za djecu deficitarni su ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, a istodobno su dosta traženi. Upravo to je prilika da se ovaj film prodaje, te da ujedno prezentira hrvatsku kulturu, rekao je na presici redatelj Ištvančić.
Jadranka Klisović, Vjesnik, 27.6.2006.

Cijeli članak (download) pdf 89 KB

Uskrsnuće dječjeg duha u hrvatskom filmu
Božidar Trkulja, Vjesnik, 26. i 27. 11. 2005. (download)

Cijeli članak str. 64. pdf 99 KB
Cijeli članak str. 65. pdf 92 KB

Na setu (sa snimanja filma Duh u močvari)
Irena Škorić, Hollywood, 04/2006.

Hollywood str. 62. pdf 158 KB
Hollywood str. 63. pdf 196 KB
Hollywood str. 64. pdf 197 KB
Hollywood str. 65. pdf 176 KB

ECFA - European Children's Film Association - Association Européenne du Cinéma pour l'Enfance et la Jeunesse

ECFA is the organisation for all, who are interested in high quality films for children and young people: film makers, producers, promotors, distributors, exhibitors, TV-programmers, festival organizers and film educators.