Branko Istvancic  
Filmski i TV redatelj
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 Most na kraju svijeta
Most na kraju svijeta

dugometražni igrani film, trajanje 114 minuta
Hrvatska, Srbija, BiH i Francuska, 2014., color, DCP


redatelj: Branko Ištvančić
scenarist: Josip Mlakić
producentica: Irena Škorić
direktor fotografije: Branko Cahun
scenograf: Zvonko Sarić
kostimograf: Felicita Glavaš
montažer: Veljko Segarić
skladatelj: Dalibor Grubačević

glume: Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Anita Schmidt, Ivan Brkić, Darko Milas, Nikša Kušelj, Rada Mrkšić, Mile Ognjenović, Asim Ugljen, Draško Zidar, Siniša Ružić, Jasmin Telalović, Mijo Pavelko, Hrvoje Zalar, Jelena Jokić, Bora Nenić, Marinko Leš, Vinko Kraljević, Areta Ćurković, Vesna Tominac, Marina Poklepović, Gordana Džepina, Jana Škrgulja, Ivan Džaja, Semir Sammy Hasić, Grgur Grgić, Domagoj Rupnik, Daniel Pavlić, Josipa Marušić i Ljubomir Jurković Deda

Logline

Nakon rata, Hrvati iz Bosne, čija su sela uništena, useljavaju se u Hrvatskoj u kuće Srba. Starac, Hrvat, nestaje bez traga. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj. Istraga postaje sve osobnija.

Sinopsis kratki

Rat je završio. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. Javlja se bijes i neprijateljstvo. Netrpeljivost prema Srbima povratnicima osjeća se na svakom koraku. Dočekuju ih rafalima iz kalašnjikova. U toj jezivoj atmosferi, nestaje starac Jozo, bosanski Hrvat, i gubi mu se svaki trag. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj. Iako su svi uvjereni da je Jozu ubio neki Srbin povratnik, Filip predano započinje istragu ne želeći vjerovati pričama. Filip u istrazi otkriva vlastite demone prošlosti.

Izjava redatelja:

Nakon velikog broja pročitanih scenarija koji se bave raznolikim društvenim temama što marginalnim a što perifernim, došao mi je u ruke scenarij Josipa Mlakića Most na kraju svijeta, koji me odmah zaintrigirao kako neobičnom temom useljavanja u tuđe kuće za vrijeme rata, tako i inovativnom dramaturgijom koja izuzetno precizno fiksira situaciju zamrznutog vremena u kojem su se našli stanovnici jednog hrvatskog mjesta u blizini bosanske granice. Naime, oni su za vrijeme rata naselili srpske kuće prognanih Srba koji su otišli živjeti u Srbiju. U filmu iz kojeg se iščitava prikrivena moralna tjeskoba Hrvata koji žive u srpskim polurazrušenim kućama, posebno me intrigirao način na koji je trebalo uklopiti poetske momente vezane za simbole mostova. U našoj priči mostovi služe da bi i vizualno prikazali nedostatak komunikacije i razrušenih međuljudskih odnosa. Ovaj film koji na novi i dramaturški inovativan način progovara o nama manje znanom problemu življenja u kućama dojučerašnjih neprijatelja govori o tome kako smo promijenili karaktere i autentičan je na svim razinama. Uz sve to, kod glavnih likova filma neprimjetno će se osjetiti moralna tjeskoba i gubitak nade u bilo kakvo rješenje. Oni se ne mogu vratiti u Bosnu, a ne mogu niti živjeti u srpskim kućama. Za njih je vrijeme stalo i u tom zamrznutom vremenu očajnički pokušavaju osmisliti svoju egzistenciju.

Branko Ištvančić


"Most na kraju svijeta" u službenom programu Filmskog festivala A kategorije u Montrealu

"Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program jednog od najutjecajnijih filmskih festivala A kategorije na svijetu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, koji će se u svom novom izdanju održati od 21. 08. do 1. 9. 2014. "Most na kraju svijeta" će biti prikazan u sklopu selekcije Fokus na svjetski film (Focus on World Cinema), koja je usredotočena na djela nastala u svjetskoj kinematografiji (Amerike, Europe, Azije, Afrike, Oceanije). mojfilm HAVC


Film je odobren za sufinanciranje na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, na natječaju za manjinske koprodukcije Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije za kinematografiju BiH

 
 

 "Most na kraju svijeta" premijerno na Sarajevo film festivalu!

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u produkciji Artizana filma i hrvatskoj koprodukciji sa Srbijom, BiH i Francuskom uvršten je i bit će prikazan u okviru programa sekcije BH filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Ova bosansko-hercegovačka nacionalna premijera filma bit će prikazana u subotu 23. kolovoza 2014. u 16,45 u Multiplex Cinema City kino dvorani 5.

"Most na kraju svijeta" u programu 61. Pulskog filmskog festivala

Most na kraju svijeta uvršten je u program ovogodišnjeg 61. izdanja Pulskog filmskog festivala koje se održava od 19. do 26. srpnja u Puli. Naš film bit će prikazan u konkurenciji od 12 dugometražnih filmova a premijerno prikazivanje filma je na programu u srijedu 23. srpnja u 21,30 sati u pulskoj Areni.

Novi film Branka Ištvančića uvršten na razvojni fond u Montpellieru

Projekt dugometražnog igranog filma "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića, koji je odobren za sufinanciranje na natječaju HAVC-a uvršten je u selekciju razvojnog fonda u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj. Od ukupno 70 prijavljenih projekata naš projekt je uvršten u selekciju od 20 odabranih iz različitih zemalja Mediterana i uspješno predstavljen 27. i 28. listopada 2011. pred žirijem koji je sastavljen od uglednih filmskih profesionalaca i koji je odlučivao o pobjedničkim projektima kojima će se dodijeliti više financijskih i sponzorskih nagrada. Osnovan 1991. godine ovaj razvojni fond u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Monpellieru svake godine dodjeljuje financijske pomoći projektima igranog filma koji su u razvojnoj fazi uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC), francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Međunarodne organizacije Frankofonija, Regije Languedoc-Roussillon, Udruženja Beaumarchais, Kodak i usluga filmskog laboratorija Eclair.